Nikon COOLPIX B500

Mobiltelefonen hitter, mens kompaktkameraet er truet. Nikons svar er et kamera, der kommunikerer med mobilen og tager de billeder, som den ikke kan.

#Kamera #Nikon
7.9

Nikon COOLPIX B500 er ikke et entusiastkamera. Det har ikke blænde-, lukkertids- eller programautomatik og heller ikke manuel indstilling. Det kan ikke tage raw, har ingen søger, og hele herligheden trækkes af fire gammeldags AA-batterier. Storebror Nikon P900 har det hele og dertil 83,3x zoom, så man kan spørge, hvad eksistensberettigelsen for B500 egentlig er. Vi kan få øje på to ting. For det første koster B500 det halve. For det andet, og mere væsentligt, er B500 et spændende supplement til en god mobiltelefon. Med sin strømbesparende SnapBridge-forbindelse til telefonen kan det synkronisere, så billederne ryger direkte over på telefonen. B500 fungerer med sine 40x zoom som mobilens forlængede arm og kan tage alle de telebilleder af børn, solnedgange og andet godt, hvor mobilen kommer til kort. Zoomområdet svarer helt konkret til 23-900 mm med en makroindstilling, der lader dig fokusere på motiver én cm fra frontlinsen. Blænden glider fra F3.0 til F6.5. Bil­lederne kommer ud i en anstændig opløsning på 15,9 mio. pixels, men billedkvaliteten ligger fjernt fra Nikons spejlreflekser. Kameraet støjreducerer kraftigt, men vi vil alligevel ikke anbefale topfarten på ISO 6400. Fra 23 til 200 mm er skarpheden pæn i midten, men svag i hjørnerne. På de længere brændvidder falder skarpheden støt. Den optiske billedstabilisering rækker tre eksponeringstrin og hjælper på skarpheden. Efter entusiastmålestok er billedkvaliteten ikke imponerende, men for de fleste familiefotografer vil den være god nok. Nikon B500 er ikke for alle, men betragter du det som en telezoom, som du kan tilslutte din mobil, giver kameraet god mening.

Når du er ude at fotografere med B500, er kameraet med sin mål på 11,4 x 7,8 x 9,5 cm og en vægt på 541 gram inklusive batterier nemt at have med. Takket være et stort håndgreb har man et fint greb om det, og det er et yderligere plus, at skærmen på tre tommer kan vippes fra lodret op til lodret ned. Selfie-folket vil ærgre sig over, at den ikke kan vippes frem. Kameraets opbygning er klassisk med indstillingshjul, zoomknap og udløser ovenpå og knapper til kameraindstilling bagpå, og det fungerer. Eneste kiksede knap er videoudløseren, som er alt for nem at komme til at aktivere ved et uheld. Video kan optages i Full HD med op til 60 billeder per sekund, hvilket er fint for et kamera i denne klasse. Den indbyggede blitz gør det godt. Den lyser helt ud i hjørnerne, selv når objektivet står på 23 mm. Der er autofokushjælpelys, og skærmens billedkvalitet bliver ikke kornet i svagt lys. Objektivet er 3,1 sekund om at zoome fra yderpunkt til yderpunkt, hvilket er rimeligt uden at imponere. På siden af objektivet sidder en nyttig knap. Har du zoomet helt ind på fx en fugl, men har du tabt den af syne, kan du trykke på knappen. Nu zoomer kameraet så halvvejs ud, så du kan finde den igen, hvorefter det hurtigt zoomer ind igen til den brændvidde, du var på.
Når du får føling for, hvordan det her kamera skal bruges, kan du få god glæde af det. Føling for kameraet omfatter, at du ved, at det billede, du så på skærmen under optagelsen, ikke altid dukker op på en computerskærm med det samme lys og de samme farver. Du ved fx også, at når menuen siger “Juster den overordnede lysstyrke”, menes der eksponeringskompensation, og så kan du alle tricks i bogen, når det kommer til at styre autofokus og holde kameraet i ro, for dem får du brug for.
Nikon COOLPIX B500 fås i sort eller rød.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

40x zoom, fleksibel skærm samt enkel og hurtig tilslutning til mobiltelefonen. Alt sammen til en yderst rimelig pris.
Vi savner blandt andet søger, programindstillinger og et genopladeligt batteri. Billedkvaliteten er til brug på Facebook og øvrigt husbehov.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
15,9
Brændviddeforl./optisk zoom
40
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
7,4
Max. ISO
6400