Nikon COOLPIX P1000

Med 125x zoom sætter P1000 alle andre kameraer til vægs. Det kraftige teleobjektiv giver helt nye muligheder, men kameraet har også sine begrænsninger.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
8.6

Nikon COOLPIX P1000 er intet mindre end et zoommonster, og billedet ovenfor giver desværre intet indtryk af, hvor gigantisk det nye kompaktkamera er. Størrelsesmæssigt ­svarer P1000 til et stort spejlrefleks­kamera a la D850, og det ligger godt i hånden. Vægten er da også oppe på 1415 gram. Objektivet er en ­verden for sig. Med 125x zoom ­dækker optikken hele 24-3000 mm. På fuld tele kan kun astronomiske ­teleskoper være med. Her opnår ­objektivet en længde på 36 cm, og så gælder det om at holde kameraet meget stille, selv om billedstabiliseringen faktisk gør det rigtig fint. Objektivet tegner overraskende skarpt i hele zoomområdet, dog falder skarpheden noget, når vi når ud på ­maksimal tele. Lysstyrken går fra F2.8 på vidvinkel til F8.0 på tele, hvor man ofte må øge ISO for at få en lukkertid, der er hurtig nok til at undgå rystelser.
P1000 har samme lille sensortype, som man finder i flere mobiltelefoner, samt en beskeden opløsning på 15,9 mio. pixels. Det betyder blandt andet, at detaljegengivelsen er lidt ­skuffende, når man ser billederne i 100 procent. Men det er normalt for kameraer med denne type sensor, og objektivet gør det muligt at hive fjerne detaljer tæt på. Lysfølsomheden er da ­heller ikke ­imponerende med en maksimal ISO-værdi på 6400, hvilket kan være en ­udfordring, hvis man fx vil ­fotografere stjerner og ­planeter i ­mørket. Vi ­sætter pris på, at P1000 i modsætning til P900 kan skyde i raw. Video klares i 4K. Der er flere dedikerede programmer, fx til måne- og fuglefotografi. Det er godt, at man kan skyde op til syv raw-­billeder i ­sekundet. Men så er ­bufferen også fyldt, og man må vente et par ­sekunder, før man kan skyde igen – og så er fuglen fløjet.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Et imponerende brændviddeområde på 24-3000 mm og en overraskende effektiv billedstabilisering på fuld tele. Kameraet skyder raw og 4K-video.

Det er et stort og dyrt kamera. Vi havde gerne set en større sensor samt en berøringsfølsom skærm i et kamera af denne kaliber.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
125x
LCD-skærm
3,2”
Billeder/sekund
7
Max. ISO
6400