Nikon D5500

En berøringsfølsom og fleksibel skærm, gør Nikons nye spejlreflekskamera til en leg at fotografere med, både når man vil skyde fra alternative vinkler, og når man vil stille fokus.

#Kamera #Nikon
9.0

Største nyhed er en stor berøringsfølsom skærm på 3,2 tommer, der kan vippe og dreje i alle retninger. Skærmen er integreret virkelig godt i Nikons traditionelle knap- og menusystem. Aktiverer du kameraets menu, kan du rulle ned gennem menuen med en finger, hvilket er hurtigere end at klikke, og de enkelte menupunkter kan også vælges ved at pege på skærmen. I optagelsen kan du ved live view indstille kameraet til at fokusere og tage billedet af det, du peger på. Her er kameraets reaktionstid hurtigere end de fleste konkurrenter. Udløserknappen er dog stadig mest præcis. Når du tjekker billederne på skærmen, kan du bladre – eller swipe – med fingeren, og du kan zoome ind på en billeddetalje ved at sprede to fingre på skærmen, hvilket kaldes at pinche. Man kan let leve uden en berøringsfølsom skærm, men når man først har prøvet D5500, føles en gammeldags skærm lidt død i det. D5500 har samme sensor og billedprocessor som forgængeren og den lidt billigere D3300, men det halvskjulte indstillingshjul er flyttet oven på kameraet og har fået et nyt, flot design. Det er smartere og mere synligt. Hjulet indstilles til forskellige funktioner, som fx blænde, billed­effekt osv. Der er for få direkte knapper, fx savner vi en dedikeret knap til ISO-justering. Der er dog en programmérbar Fn-knap, man kan indstille til at aktivere dette. Billedkvaliteten er imponerende god med lav billedstøj og fin detaljegengivelse fra sensorens 24,0 mio. pixels. Eksponeringen er præcis bortset fra lyse motiver, hvor man ikke kan undgå at skulle bruge eksponeringskompensationen.

Vi oplevede D5500 som et virkeligt behageligt kamera at arbejde med. Farvegengivelsen er tiltalende. Selv om kameraet er lille og let, ligger det glimrende mellem hænderne. Søgeren er af typen pentamirror, som består af spejle og ikke en glasprisme. Den er god uden at komme på niveau med fx prismesøgeren på D7100, der er større og lysere. Med kitobjektivet 18-55mm koster kameraet 6599 kroner.
Der er dog kun 700 kroner op til Nikon D7100, der har bedre søger og autofokus med 51 fokuspunkter. D5500 er en smule mindre og lettere end forgængeren, og batteriholdbarheden er bedre. Måske fordi gps-funktionen fra D5300 ikke slap med over i D5500. Ærgerligt, men man kan stadig få det som tilbehør.
Skærmen gør, at man skal vælge D5500. Kan du leve med en almindelig, fast skærm, giver Nikon D3300 dig reelt samme billedkvalitet til en billigere pris, om end med en mere primitiv autofokus. Er du ude efter et mere avanceret kamera, er der derimod kun 700 kroner op til Nikon D7100, der har en væsentlig bedre prismesøger, bedre autofokus med 51 fokuspunkter, som det er langt hurtigere at vælge mellem, og hurtigere serieoptagelser. Men den glimrende skærm, der kan vippe og dreje og inspirere til nye billedvinkler, får du ikke, og værdien af det skal man ikke undervurdere.
Video optages i Full HD op til 50 billeder i sekundet. Der er indgang for ekstern mikrofon, og det er muligt at styre optageniveauet på lyden manuelt, hvilket er et stort plus. Til gengæld er det et stort minus, at lcd-skærmen ikke markerer 16:9 formatet, man optager i, før man trykker videoudløserknappen ned. Det gør det svært at lave en ordentlig komposition, specielt på håndholdte optagelser.
Ikke desto mindre er Nikon D550 et rigtig godt kamera til den, der lige har fået smag for at tage gode billeder med et spejlrefleks. Billedkvaliteten kan komme på niveau med det, professionelle fotografer leverer, og fordi skærmen kan vippe, inviterer kameraet til at søge nye vinkler på velkendte motiver. For 8099 kroner kan du vælge mellem et sæt med objektiverne 18-55 mm og 55-200 mm eller et sæt med et objektiv på 18-140 mm. Vi ville vælge sidstnævnte.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Nikon er sluppet godt fra at integrere mulighederne med en berøringsfølsom skærm med kameraets knapper og menu.
Prisen skal ned. I hvert fald er det svært at anbefale kameraet frem for det mere avancerede Nikon D7100, når prisforskellen kun er 700 kroner.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
25600