Olympus OM-D E-M1

E-M1 er et godt kamera, der oser af kvalitet. Det er dog presset mellem konkurrenter med bedre billedkvalitet og E-M10, der koster det halve.

#Kamera #Olympus
8.7

Topmodellen fra Olympus er et virkelig kompetent kamera, og det er godt tætnet og udført i magnesium i en lækker finish. Skærmen er fleksibel, og den elektroniske søger er lys og kontrastrig med en opløsning på 2,4 mio. punkter. Den er på størrelse med søgeren i et full-frame-kamera og viser motivet, som det bliver, med den undtagelse at der kommer flere detaljer med i skyggerne, end det ses, når man skyder. Det gælder dog ikke med HDR-programmet, hvor man på imponerende vis kan se hele det store kontrastområde, inden optagelsen. Kameraet er klassisk i sin opbygning med et programhjul og et bredt udvalg af knapper, hvoraf syv kan programmeres.

Kameraets autofokus kører med en kombination af fasedetekterende og kontrastbaseret autofokus i 81 punkter. Med en adapter til Olympus’ spejlrefleksobjektiver har man udelukkende 37 fasedetekterende punkter til rådighed. Hastigheden opgives til ti billeder i sekundet, men vil du have autofokus, falder den til 6,5. E-M1 fås med to kitobjektiver – det klassiske på 12-50 mm, der lægger 1600 kroner til prisen, eller det lækre 12-40 mm F2.8, som med kamera fås til 15.169 kroner.
Billedkvaliteten er fin. Især kan vi godt lide Olympus’ farver, og ønsker man dem lidt anderledes, kan de brugertilpasses i mindste detalje i menuen. Eksponeringssikkerheden hører til de bedste i denne kameraklasse, og objektivfejl rettes op i billeddannelsen.

Bedst i dagslys

OM-D E-M1 scorer relativt svagt på de lave ISO-værdier, når vi måler billedstøj, men vi er stadig på så lave værdier, at det ikke er et problem i praksis. Det bliver det dog, når ISO 800 passeres, og på vores optagelser i svagt lys ved høj ISO imponerede kameraet ikke, når man så, hvad andre kameraer i samme prisklasse kunne levere. Et punkt, hvor Olympus stadig excellerer overfor konkurrenterne, er de virkeligt gode effekt-filtre, der tilføjer optagelserne effekter, der kan gøre selv det mest triste motiv visuelt spændende.
Kameraet har desuden en indbygget timelapse-generator samt wi-fi, men ikke gps. Det er dog muligt at geotagge billeder ved at overføre gps-data fra en smartphone. Olympus er et af de bedst udbyggede systemer. Kameraet kan desuden bruge objektiver til Panasonic.

Konklusion

E-M1 er et godt kamera, der oser af kvalitet. Det er dog presset mellem konkurrenter med bedre billedkvalitet og E-M10, der koster det halve.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
16,0
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
10
Max. ISO
25.600