Olympus PEN E-P5

E-P5 er Olympus’ absolutte topmodel i PEN-serien og desuden det dyreste systemkamera uden søger på markedet.

#Kamera #Olympus
8.0

E-P5 er Olympus’ absolutte topmodel i PEN-serien og desuden det dyreste systemkamera uden søger på markedet. Kamerahuset er udført i en kraftig, lækker metalfinish, og bogstaverne på fronten er graveret ind i huset i stedet for bare at være trykt udenpå. Man har virkelig fornemmelsen af et luksuskamera, i hvert fald indtil man sætter det lille, plastikagtige kitobjektiv på 14-42 mm på. E-P5 fås i sort eller sølv, og vi fandt kameraet med kitobjektivet til 8595 kroner. Ergonomien er glimrende. To indstillingshjul under højre tommel- og pegefinger gør deres til, at kameraet skal være nemt at indstille, men en vippeknap, der skifter mellem to sæt indstillinger på skærmen, nåede vi ikke at vænne os til. Hvis du normalt fotograferer med de samme indstillinger, betyder det dog ikke så meget, og så opleves kameraet som velfungerende.
Skærmen er berøringsfølsom, så man kan fokusere ved at pege på det, der skal være skarpt, og samtidig udløse kameraet. Ved afspilning kan man bladre mellem billederne med fingrene. Det hjælper yderligere, at skærmen kan vippes fra lodret op til 45 grader ned. Der er en indbygget blitz og mulighed for at tilslutte eksterne blitz. Olympus ligger pænt i vores målinger af billedstøj, og du kan uden problemer bruge ISO op til 12.800. Farvegengivelsen er absolut tiltalende, og vi fik ikke bedre billeder ved selv at indstille hvidbalancen manuelt.
Automatikken er ganske velfungerende og rammer eksponeringen mere korrekt end fx konkurrenter fra Canon og Sony. Detaljegengivelsen rækker rigeligt til A4 print, men er dog ikke på niveau med de bedste i klassen som fx Nikon D7100.

Stærke filtre i særklasse

En Olympus-funktion, vi aldrig bliver trætte af at lege med, er Art-filtrene, der kan peppe triste motiver op. Andre mærker har tilsvarende filtre, men ingen så gode som dem hos Olympus. Desuden giver kameraet mulighed for at optage timelapse-videoer og tage billeder med fast interval. Videooptagelser bliver flotte, men vinden støjer nemt i den indbyggede mikrofon. Man kan i stedet bruge ekstern mikrofon, men den skal være original, da det desværre skal foregå via Olympus’ eget specialstik.
Kameraet har indbygget wi-fi, så du kan fjernstyre kameraet fra en smartphone, ligesom det er muligt at overføre billeder trådløst.

Konklusion

E-P5 er et lækkert udført kamera, som skal købes med hjertet. Farverne er flotte, men til prisen er fx Panasonic GX7 det mere fornuftige køb.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
15,9
Brændviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
9,0
Max. ISO
25.600