Olympus PEN E-PM2

Her er et af verdens mindste Micro Four Thirds-kameraer. Med en hurtig autofokus, mange billeder per sekund og mulighed for tårnhøj ISO er E-PM2 et oplagt actionkamera.

#Kamera #Olympus
7.9

Med sin PEN-serie har Olympus vist, at de forstår at kombinere et klassisk kompakt kameradesign med en fin billedkvalitet. PEN E-PM2 er sammen med storebroren E-PL5 Olympus’ nyeste PEN-kameraer, og E-PM2 hører til blandt de mindste Micro Four Thirds-kameraer i verden, da kameraet blot måler 3,4 centimeter over livet og vejer en bagatel af 269 gram.
Prisen for det kompakte design betales dog af ergonomien, som ikke imponerer. På trods af et fortykket fingergreb forrest på kameraet, skal man reelt benytte begge hænder for at få et ordentligt fotogreb om E-PM2.

Objektivet tegner skarpt
Det billige og glimrende kit-objektiv M.Zuiko Digital 14-42mm F3.5.-5.6 kan foldes sammen til en forbavsende kompakt størrelse. Alligevel tegner objektivet meget fint skarpt i hele billedfladen ved alle brændvidder.
Kameraet har en forholdsvis lille opløsning på 16,1 mio. pixels, hvorfor detaljegraden da heller ikke imponerer synderligt. Den lave opløsning burde samtidig sikre, at billedstøj er under rimelig kontrol ved høje ISO-værdier, hvilket desværre ikke er tilfældet. Kameraet har et ISO-område, der strækker sig fra ISO 200 til 25.600, men fra og med ISO 3200 ses støj som skæmmende korn, mens farvefejl er tydelige fra ISO 12.800.
Holder man sig inden for ISO-området 200 til 1600, får man derimod billeder med en rimelig farvegengivelse, dog til den kølige side. Kameraet eksponerer rimeligt, men af og til lidt mørkt. Videooptagelserne er udmærkede, hvor man dog kan høre objektivet knase lidt i mikrofonen, når man zoomer ind og ud.
PEN E-PM2 har arvet såvel sensor som processor fra flagskibet OM-D E-M5. Autofokussen henter en del inspiration fra E-M5, da den reagerer ekstremt hurtigt, ligesom man nemt og hurtigt kan vælge de 35 individuelle fokuspunkter. Autofokussens hastighed og præcision er en stor fordel, når man benytter kameraets kontinuerlige optagelse. Her skyder E-PM2 hele otte billeder per sekund, hvilket er rigeligt til, at man kan tage fremragende actionbilleder.

Fuld manuel kontrol
Kameraet rummer også 11 sjove Art-filtre, ligesom begynderfotografen kan få hjælp til at justere farver og dybdeskarphed via Fn-knappen. Modellen byder samtidig på fuld manuel kontrol fra hvidbalance over ISO-valg til blænde- og lukkertidsindstillinger. Desværre er menuen så ulogisk bygget op, at selv en erfaren fotograf risikerer at give op, før en særlig knap eller justeringsmulighed er lokaliseret. Derudover er indstillingshjulet for lille, mens der er for få genvejsknapper. Alt i alt får man derfor mest fotoglæde ud af dette kamera, hvis man holder sig til de fuldautomatiske funktioner.
Der er desværre ingen indbygget blitz hos E-PM2. I stedet medfølger den lille eksterne blitz, FL-LM1, som har en rækkevidde på syv meter ved ISO 200, hvilket umiddelbart gør den mest anvendelig som udfyldningsblitz. I kameraets blitzsko er det også muligt at montere en ekstern søger som fx VF-2 eller VF-3 eller en Bluetooth-transmitter, som man kan bruge til at sende sine billeder trådløst til fx en smartphone. Man skal dog være opmærksom på, at begge dele skal købes som ekstraudstyr, da de ikke følger med kameraet.

Konklusion

Kameraet er stærkt på de automatiske funktioner, og autofokus reagerer imponerende hurtigt. Det er også smart, at man kan fotografere via den berøringsfølsomme skærm. Billedkvaliteten er kun fornuftig op til ISO 3200, mens menuen er årets mest forvirrende, så man slet ikke får glæde af alle de manuelle funktioner.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
2,0x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
8
Max. ISO
25600