Olympus PEN-EPL5

Kamerahuset er på papiret testens mindste og letteste, men med til historien hører, at E-PL5 som testens eneste ikke har indbygget blitz.

#Kamera #Olympus
8.2

Olympus udviklede tilbage i 2008 standarden Micro Four Thirds sammen med Panasonic. E-PL5 er Olympus’ aktuelle og endnu mindre model. Objektivet kan klappes sammen, når kameraet ikke bruges, men bliver dog aldrig helt så kompakt som Panasonics motorzoomobjektiv. Begge er dog en del af det omfattende Micro Four Thirds-system, så objektiver og blitz til Panasonic kan bruges på Olympus og omvendt. Kamerahuset er på papiret testens mindste og letteste, men med til historien hører, at E-PL5 som testens eneste ikke har indbygget blitz. Den skal sættes på, når man skal bruge den. Det er upraktisk og trækker ned.

Overraskende lav støj
Trods de beskedne mål er skærmen på 3,0 tommer fleksibel. Den er berøringsfølsom og af god kvalitet, men den trykfølsomme styring er ikke så godt integreret med den klassiske knap- og menustyring. Trykker man på skærmen, hvor man vil have motivet skarpt, reagerer kameraet dog hurtigt. Mange vil synes om kameraets små mål og stilrene design, men i praksis har det testens dårligste ergonomi, og de meget små tal, bogstaver og ikoner på skærmen gør ikke betjeningen nemmere. Takket være det nye MSC-objektiv er autofokus markant bedre end på tidligere PEN-kameraer. Micro Four Thirds har væsentligt mindre sensorer end testens øvrige kameraer, men det ses først på store print, hvor detaljegengivelsen er mere beskeden. De enkelte pixels er også mindre, og man kunne derfor vente mere billedstøj på grund af dårligere signal/støj-forhold, men E-PL5 klarer sig pænt her. Det svage punkt er farvegengivelsen, der generelt er for varm. Derfor bør man holde sig fra indstillin–gen Vivid, der næsten får de varme farver til at gløde bolsjeagtigt på fotos taget i solskin. Eksponeringen er sikker, men automatikken vælger ofte uforståeligt at blænde ned og øge ISO, hvilket alt andet lige sænker billedkvaliteten. Lav ISO og kort lukkertid ville gøre mere for skarpheden. Olympus har stadig markedets bedste art-filtre, der kan tilføje virkelig flotte filtre som fx kornet sort-hvid. E-PL5 fås i sort, hvid eller sølv. Som tilbehør fås optisk søger, og som testens eneste tilbyder Olympus originale undervandshuse. Firmaet har desuden det største udvalg af objektiver til systemkameraer.

Konklusion

E-PL5 har et lækkert design, men gennemsnitlig billedkvalitet, høj pris og dårlig ergonomi gør det dog mindre egnet for entusiasten.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
15,9
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
8
Max. ISO
25600