Olympus Stylus 1s

Stylus 1s ligner Olympus’ systemkameraer i OM-D-serien til forveksling, men er et kompaktkamera. Det har kraftig zoom, en fin skærm og søger til en rimelig pris.

af Gearguiden #Kamera #Olympus
8.8

Olympus Stylus 1s er udstyret med en bagbelyst cmos-sensor på 41 mm2, hvilket er større end normalt for et kompaktkamera, som typisk har en størrelse på 28 mm2. Kameraet har et zoomobjektiv på 28-300 mm med blænde F2.8 hele vejen med optisk billedstabilisering. Der er et smart indbygget objektivdæksel, der bidrager til at holde frontlinsen ren. Kameraet har en elektronisk søger med 1,4 mio. punkter, der viser billedet, nøjagtigt som det bliver, samt en berøringsfølsom skærm, der er fleksibel. Den gengiver lys og farver præcist, så du kan vurdere, om dine kameraindstillinger er i orden, inden du tager billedet. På linje med designet er hjul og knapper placeret næsten som på OM-D-kameraerne, så en rutineret fotograf vil hurtigt finde sig til rette med 1s, der også har glimrende reaktionstider. Eksponeringsautomatikken er særdeles præcis, så der skal sjældent kompenseres, hvilket ellers er nemt. Desuden er farverne meget tiltalende – også i skygge og overskyet vejr. ISO er anvendelig op til 6400. Kameraets akilleshæl er dog detaljegengivelsen. Den er ikke dårlig. Du kan lave acceptable A4-print, men den lave opløsning på 11,7 mio. pixels sammen med en hård jpeg-komprimering sætter grænser for detaljegraden. Stylus 1s kan tage raw, så det vil vi foretrække for at få flere detaljer. Finish og ergonomi er absolut godkendt. Vi kunne godt have ønsket flere nye funktioner og forbedringer i forhold til forgængeren Stylus 1.

Stylus 1 imponerede os, da vi testede den i Digital FOTO nr. 6/2014, hvor det fik karateren 9,0. Det gør 1s ikke i samme grad, da konkurrenterne nu er blevet bedre, mens Olympus har stået forholdsvis stille med Stylus 1s. Derfor får kameraet en lavere karakter end forgængeren. Stylus 1s adskiller sig i praksis kun fra forgængeren ved at have fået bedre autofokus med 35 fokuspunkter i stedet for 25 samt fokusering med fingeren på skærmen. Desuden har det fået et nyt batteri, der har øget antal skud per opladning en smule, nemlig fra 410 til 450. Vi kan godt lide kameraet, men Olympus burde have opgraderet sensor og billedprocessor, når man nu alligevel havde Stylus 1 under luppen i udviklingsafdelingen.
Der er flere særlige designfunktioner. For det første kan det specielle objektivdæksel skrues af, hvis du ikke bryder dig om dets design med lameller, der skubbes til side, når objektivet kører frem, og for det andet har det en lækker metalring rundt om objektivet. Hybridkontrolringen, som Olympus kalder den, er programmeret til forskellige funktioner. Skyder du på programmet P, ændrer den forholdet mellem tid og blænde. Skyder du på A eller S, skifter den henholdsvis blænde- og lukkertidsindstillingen. Har du valgt Olympus’ glimrende art-filtre, skifter du filter bare ved at dreje på ringen. Stylus 1s er, som sagt, kun en forsigtigt faceliftet Stylus 1. Det er en tendens for tiden, at kameraproducenter laver marginale forbedringer på en få år gammel model, pakker den ind som en ny model og benytter anledningen til at give prisen et ordentligt drøn i vejret. Det har Olympus heldigvis undladt. Man har kun lagt få hundrede kroner på prisen i forhold til gadeprisen på 1’eren, og 1s sendes på gaden til en lavere pris end det, 1’eren kostede ved introduktionen.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Stylus 1s er, som sin forgænger, en fornøjelse at bruge. Det er nemt at indstille, og du kan stole på det, skærm og søger viser.
En opløsning på 11,7 mio. pixels og en ganske hård jpeg-komprimering gør detaljegengivelsen til kameraets akilleshæl.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
11,8
Brændviddeforl./optisk zoom
10,7
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
7
Max. ISO
12800