Olympus Stylus XZ-10

Det seneste skud på Stylus-stammen er en attraktiv og lysstærk sag med høj underholdningsværdi. Billedkvaliteten er fornuftig, men spørgsmålet er, om det er nok til at vinde fotoentusiastens hjerte.

#Kamera #Olympus
8.5

Udviklingen af lysstærke zoomobjektiver til kompaktkameraer går den helt rigtige vej, og det er en fornøjelse, at man efterhånden kan opnå en fin, sløret baggrund. Olympus Stylus XZ-10 har en zoomoptik på 26-130 mm med en lysstyrke fra blænde F1.8 til F2.7, hvilket gør det muligt at opnå at isolere hovedmotiv fra baggrunden. Objektivet tegner flot skarpt bortset fra, når der zoomes ind til 130 mm og samtidig blændes helt op til F2.7, for her falder skarpheden ud mod hjørnerne. Derimod er der ikke meget kromatisk aberration at se på den lange brændvidde. Det optræder stort set kun på vidvinkel, når der blændes ned. Der ses kun en anelse tøndefortegning på 26 mm.
Sensoren i Stylus XZ-10 er ikke større end dem, man finder i mange ordinære kompaktkameraer. Det giver alt andet lige flere korn på høj ISO. Billedkvaliteten er dog generelt god, farverne er meget naturtro, og støj bliver først for alvor irriterende over ISO 1600.

Eksklusivt legetøj
Eksponeringen er ganske sikker, og der er sjældent behov for at korrigere den med eksponeringskompensationen. Autofokussen er ikke begejstret for mørke, men fungerer ganske upåklageligt, når der er tilstrækkeligt med lys. Fokusfelterne kan nemt vælges via en knap på bagsiden af kameraet.
Selv om Stylus XZ-10 fremstår som et eksklusivt kamera, så er det svært ikke også at betragte det som et herligt stykke legetøj. Det er nemlig spækket med en masse sjove funktioner, effekter og ikke mindst filtre, hvor mange af dem faktisk kan bruges. På programhjulet kan man indstille kameraet til Art-filtre og vælge fx kornet sort-hvid-film og adskillige andre.
Ergonomisk gør en ru gummibelægning foran samt bagpå ved tommelfingeren det lettere at holde ordentligt fast i kameraet. En anden lækker detalje er, at ringen omkring objektivet kan indstilles til fx at styre blænden.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Stylus XZ-10 er et alsidigt og stilrent kompaktkamera, som byder på et hav af underholdende og tilmed ganske brugbare funktioner og filtre. Billedkvaliteten er i den gode ende i forhold til konkurrenterne, dog uden at være en vinder. Til prisen kan man ikke klage, og målgruppen vil finde kameraet så spændende, at de nok kan leve med det.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
12
Brændviddeforl./optisk zoom
5
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
15
Max. ISO
6400