anm_panaFZ2000_01

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Med en stor 1”-sensor og 20x zoom ligner Panasonics nye kompaktkamera et alternativ til mindre spejlrefleks- og systemkameraer med APS-C-sensorer.

af Gearguiden #Kamera #Panasonic
8.4

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 er på størrelse med et spejlreflekskamera inklusive objektiv, og det vejer med sine 915 gram tilmed lidt mere. Når man er ude at fotografere, føles FZ2000 også som et spejlrefleks med de mange knapper og hjul og den gode skærm og søger. Opstartstiden er rimelige 1,4 sekunder, mens kameraets motorzoom er næsten tre sekunder om at zoome fra vidvinkel til tele. Det overraskede os, at der ved forholdsvis lav ISO og i bedste jpeg-kvalitet var billedstøj og tegn på hård komprimering. FZ2000 kan tage raw, og da vi konverterede billeder ved høj ISO i Photoshop fik vi markant bedre detaljegengivelse og styr på billedstøj. Kameraet har en drøneffektiv optisk billedstabilisering. Objektivet svarer til 24-480 mm, og den største blænde glider fra F2.8 til F4.5 og er med til at gøre kameraet attraktivt. Den berøringsfølsomme skærm på tre tommer er stabil og kan vippes og drejes i alle retninger. Den indbyggede blitz rækker fint over 13 meter, og der er en tilbehørssko til en ekstern flash. FZ2000 kan tage video i en opløsning på 4K. Det trækker også op, at det er muligt at hente enkelte frames som jpegs ud af et 4K-filmklip, så du kan få et stillbillede, hvor motivet er præcis, som du vil have det. Desuden kan funktionen bruges til at øge dybdeskarpheden. Kameraets potentiale er det enorme zoomområde. Til samme pris får du dog en bedre billedkvalitet ud af et system- eller spejlreflekskamera med et godt objektiv.

Da kameraet er en samlet pakke, der kan stort set alt, er FZ2000 velegnet til rejsebrug. Der er naturligvis alle de klassiske automatikker, der vælges på indstillingshjulet oven på kameraet. Der er også en iA-motivautomatik, der låser de fleste indstillinger, og dermed er ideel til familiemedlemmer uden fotointeresse. De skal bare bruge denne indstilling, så går det ikke helt galt. Der er ikke færre end syv programmerbare funktionsknapper spredt rundt på kameraets top og sider. Og som om det ikke var nok, er der på venstre side af kameraet en skydeknap, der gør det muligt at vælge mellem fire forskellige indstillinger af kameraets indbyggede ND-filter. Filtret kan dog ikke være aktivt under videooptagelse. Nogle vil være tilfredse med de mange funktionsknapper, men der er nok også nogle, der finder det bøvlet. Endnu en fiks detalje i forbindelse med ferien er online-manualen: Du sidder på dit hotelværelse med kameraet og kan ikke lige komme på en bestemt kameraindstilling, og den 344-siders manual står trygt og godt hjemme på hylden. Det er ikke noget problem: Du går ind i kameraets menu og vælger punktet online–manual. Op kommer en QR-kode, så du via wi-fi med din mobil eller tablet kan gå direkte ombord i manualen. Det er en fiks, lille detalje. En anden god detalje på ferien er, at du kan skyde panoramaoptagelser og få dem samlet til jpegs direkte i kameraet. Der medfølger en stor, firkantet, seriøst udseende modlysblænde, der både skygger og beskytter kameraet godt.

FZ2000 har, mens dette skrives, kun en enkelt konkurrent, nemlig Sony RX10 III. De to minder meget om hinanden både i specifikationer og ydelse. Sonys zoom går fra 24 til 600 mm, men koster så til gengæld også 11.695 kroner

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Kameraets optiske billedstabilisering og store zoomområde fungerer fremragende. Det er muligt at hente stillbilleder ud af video.
Trods den relativt store sensor er detaljegengivelsen overraskende mudret allerede fra lav ISO på jpeg. Motorzoomen kører virkelig langsomt.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
20
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
12
Max. ISO
25600