anm_panag80_01

Panasonic Lumix DMC-G80

Panasonic var pioner inden for 4K-video, og med det nye mellemklassekamera G80 udnytter de på hele tre punkter videokvaliteten til at give dig endnu bedre billeder.

#Kamera #Panasonic
8.2

Panasonic Lumix DMC-G80 

adskiller sig fra konkurrenterne ved at udnytte videokvaliteten i 4K til at give dig bedre fotos. En frame i 4K giver et jpeg-billede på 8,3 mio. pixels eller nok til at præstere et flot A4-print. G80 kan hurtigt sættes op til ikke at tage enkeltbilleder, men 4K-videoklip, så længe du holder knappen nede. Derefter kan du på den tre tommer store skærm bladre gennem de enkelte frames. Find det rette skud, og tryk på Menu/Set-knappen. Herefter gemmes billedet på SD-kortet. 4K bruges også til at give flere muligheder i andre sammenhænge – blandt andet i Focus Stacking, der samler billeder med forskellige fokuspunkter til ét, og Post Focus, hvor man kan tage et billede og efterfølgende placere fokus. G80 er et klassisk systemkamera med elektronisk søger, men med en lcd-skærm på 1,04 mio. punkter og en Micro Four Thirds-sensor på 15,8 mio. pixels må specifikationerne siges at være moderate. Det gælder også billedkvaliteten. Billederne bliver lidt for kornede ved høj ISO. Farverne kan blive lidt for varme, men det er let at justere. Autofokushas­tigheden på G80 er generelt ikke hurtig nok, da den er kontrastbaseret. Det er synd, for autofokus er vigtigt. Især ved fotos i 4K, hvor den kontinuerlige fokus langt fra er hurtig nok. Vi fik ingen skarpe billeder overhovedet, fordi det har meget svært ved at følge motiver i bevægelse. På andre punkter er G80 til gengæld god. Søgerens 2,36 mio. punkter fungerer fint. Serieoptagelser sker med op til ni billeder i sekundet. Ergonomien er rigtig fin, og det kompakte kitobjektiv dækker, hvad der svarer til 24-120 mm, og gør det i øvrigt  godt.

Panasonics brugerflade er ganske avanceret og kræver, at man sætter sig ind i tingene. Men så kan man også det meste. G80 har hele fem specifikke, programmerbare funktionsknapper. Ved siden af disse har man også seks felter på den berøringsfølsomme skærm, så der er altså 11 programmerbare punkter til rådighed til de 52 funktioner, der kan programmeres i et G80. Den berøringsfølsomme skærm kan også bruges til at lægge fokus i live view. Til fotoentusiastens mindre entusiastiske familie er der Panasonics glimrende iA-automatik, der selv foretager alle indstillinger, og som oftest rammer rigtigt. En Panasonic-specialitet, vi virkelig sætter pris på, er, at omstillingen mellem enkelt-, kontinuerlig og manuel fokus foregår på en centralt placeret knap under højre tommelfinger. Det har to fordele. For det første er det nemt at skifte, og for det andet kan du med et hurtigt blik på knappen nemt se, hvordan autofokus er indstillet.

Panasonic har mange systemkameraer på markedet. Aktuelt er det G6, G7, G8, GX7, GX8, GX80, GF7, GH4 og GM5. Og for at gøre forvirringen komplet går G80 under navnet G85 i store dele af verden. Vi testede kameraet kort efter lanceringen, hvor prisen på huset alene var 7595 kroner. Det er mere end fx Nikon D7200, der på næsten alle punkter er et hurtigere, bedre og mere præcist entusiastkamera. På 4K-foto og video er Panasonic dog langt foran. Tæller disse funktioner for dig, kan den høje pris godt forsvares.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

G80 er et let, diskret og støjsvagt kamera, der byder på omfattende billedmuligheder og et virkelig fint tilbehørsprogram.
Foto i 4K er smart, men vi havde hellere set en bedre autofokus og måske endda endnu hurtigere serieoptagelser fra G80.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
15,8
Brændviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
25600
Max. ISO
9