Panasonic LUMIX DMC-GF5

Panasonic har fået styr på billedstøj. Det gælder også ved høj ISO, hvor GF5 klarer sig meget fint.

#Kamera #Panasonic
8.7

Når man vælger et systemkamera i denne klasse frem for et spejlrefleks, er der som regel én af to grunde til det ud over god billedkvalitet. Man ønsker enten et lille og let kamera til en god pris, eller også skal det være nemt at betjene. GF5 lever op til begge dele. Med objektivet monteret er det testens mindste og letteste kamera. Selv den mest uerfarne fotograf kan betjene kameraet ved at aktivere i A-knappen oven på kameraet. Entusiasten har dog mulighed for at indstille kameraet ned i detaljer i en kombination af direkte knapper til de væsentligste funktioner, et glimrende menusystem og testens mest velfungerende berøringsfølsomme skærm. Dog kan det også her være svært at skelne ikonerne i solskin. De vigtigste funktioner ligger heldigvis også i den såkaldte Q-menu, der kaldes frem med et tryk på en knap. Autofokus er hurtig og præcis for et kontrastbaseret kamera, og man kan fokusere ved at pege på motivet på skærmen. Billeder kan tages i jpeg eller raw. Jpeg kan trimmes på farvemætning og kontrast i optagelsen. Eksponeringen er i de fleste tilfælde præcis, og detaljegengivelsen er fin. Panasonic får virkelig meget ud af deres Four Thirds-sensor, selv om opløsningen kun er 12,0 mio. pixels. Man kan printe op til A3. Farvegengivelsen er flot, og standardindstillingen giver fx pæne hudtoner. Vil man have kraftigere farver, er det en fordel at bruge indstillingen Vivid.

Suveræn billedstabilisering
Panasonic har fået styr på billedstøj. Det gælder også ved høj ISO, hvor GF5 klarer sig meget fint. Støjreduktionen tager dog tydeligt over ved ISO 12.800. Billedstabiliseringen i objektivet er så effektiv, at man kan skyde på fri hånd ved et kvart sekund. Batteriet overrasker ved kun at holde til 120 optagelser. Også videokvaliteten er fin, men der er ingen mulighed for løs mikrofon, og dermed er vindstøj umuligt at slippe for. Køb kameraet med det kompakte objektiv på 14-42 mm med motorzoom, som vi testede GF5 med. Det normale 14-42 mm-objektiv er for stort, men cirka 1000 kroner billigere.

Konklusion

Panasonic har skabt et lille, let kamera med høj billedkvalitet, som desuden er let at betjene. Det er testens næstbilligste kamera og vores valg.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
12
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
4
Max. ISO
12800