Panasonic Lumix DMC-GF6

GF6 har markedets smarteste wi-fi funktion, og ny redigeringsfunktion gør det let at fjerne uønskede genstande. Men tilfredsstiller det også fotoentusiaster, som prioriterer manuel frihed?

#Kamera #Panasonic
8.6

Som vi tidligere har set det hos Samsung, har Panasonic nu også inkorporeret NFC-teknologien i en ny kameramodel. NFC står for Near Field Communication, der betyder, at kamera og smartphone skaber forbindelse, blot de befinder sig tæt på hinanden. Forbindelsen sker via Panasonics Image-app, og teknologien fungerer fint med en Android-telefon. Vi oplevede dog et par gange i vores test, at de mistede forbindelsen, hvorefter man gentager processen. iPhone-brugere må indtil videre undvære denne mulighed, da iPhone ikke understøtter NFC, men man kan skabe wi-fi-forbindelse på traditionel vis. For både Android og iOS-telefoner gælder det, at man via app’en kan fjernstyre kameraet fra telefonen.

Forbedret skærm
GF6 kiler sig ind mellem entusiastmodellen GX1 og det mindre avancerede kamera GF5. Billedsensoren er arvet fra storebroren, og en ny kontrastbaseret autofokus sørger for, at fokusering foregår hurtigt og præcist, selv om den dog aldrig bliver lige så hurtig som spejlreflekskameraernes fasedetekterende fokusering. Ergonomisk er det lille GF6 et glimrende kamera, der ligger rigtigt godt i hænderne, og som takket være det yderst stilfulde retrodesign også er ganske pænt at se på.
Et af kameraets stærkeste kort er den nydesignede lcd-skærm, som har en opløsning på hele 1.040.000 punkter. Skærmen er knivskarp under alle lysforhold, blandt andet fordi Panasonic har formået at dæmpe refleksionerne ved at fjerne luftlaget mellem de enkelte pixels og skærmens glas. Skærmen er samtidig fleksibel og kan vippes vertikalt op og ned, hvilket er genialt ved selvportrætter, eller når der er mange mennesker, der flokkes om det samme motiv. Lcd-skærmen er tilmed berøringsfølsom, hvorfor man bør udnytte kameraets Full-area Touch AF, som sørger for, at man kan vælge fokus lige præcis, hvor man ønsker det i motivet. GF6 har en zoomknap, hvilket kan undre, når kameraet sælges med kitobjektivet på 14-42 mm F3.5-5.6 II, der er uden zoommotor. I Panasonics portefølje af objektiver er der dog en del, som har indbygget fokusmotor, så på den vis giver zoomknappen god mening. I de tilfælde, hvor man ikke benytter et objektiv med zoommotor, giver zoomknappen derimod adgang til eksponeringskompensationen, hvilket man bliver glad for, når man lige har vænnet sig til denne nye mulighed.

Nuancerede farver
GF6 har en glimrende retoucheringsfunktion, hvor man kan male mindre genstande væk på sine billeder, hvorefter de bliver fjernet. De 19 kreative filtre er også interessante, hvor især Bleach Bypass skaber nogle farver og en kontrast, som ligner den billedstil, man ser i modeblade. Kameraet har også en god indbygget blitz med en rækkevidde på 6,3 meter, hvor vi dog samtidig savner en blitzsko, så man kunne montere en ekstern blitz eller en optisk søger på kameraet. Man kan selvfølgelig lave optagelser i raw, hvilket er en stor fordel for fotoentusiasten.
Generelt er vi meget begejstrede for billedkvaliteten. Panasonic har endegyldigt lagt fortidens støjproblemer på hylden, og med GF6 generer billedstøjen først for alvor fra ISO 6400. Farvegengivelsen er imponerende nuanceret, og der er en meget fin farvemætning i motiverne. Til gengæld oplevede vi, at kontrasten var lidt for hård, og til tider undereksponerer kameraet en smule under optagelserne.
Videokvaliteten er imponerende, og man kan samtidig vælge mellem formaterne avchd eller MP4, hvor den første kun fylder halvt så meget på hukommelseskortet.
Fotoentusiaster vil glæde sig over de fuldautomatiske muligheder og de mange genvejsknapper, hvoraf flere kan programmeres, så man selv er herre over, hvad de skal give adgang til. Batteritiden angives som 340 billeder per opladning af producenten, hvilket er en tand for optimistisk i praksis. I vores test kom vi nemlig aldrig over 300 fotos, før opladeren skulle hentes op af fototasken.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

GF6 byder på smart wi-fi-funktion, der gør det let at kommunikere med smartphones, og de mange kreative filtre og en god retoucheringsfunktion gør det samtidig muligt at optimere sine billeder helt uden ekstern billedbehandling. Fotoentusiaster vil sætte pris på den flotte billedkvalitet, den glimrende ergonomi og den manuelle frihed. De fleste vil til gengæld savne en ekstern blitz og søger.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
2,3
Billeder/sekund
4,2
Max. ISO
25600