Panasonic Lumix DMC-GH5
Systemkameraerne i GH-serien er Panasonics flagskibe, der satser på både foto og video. Sådan er det også med det nye GH5, der er blevet klart forbedret på begge områder.
Panasonic Lumix DMC-GH5 har bevaret de ting, vi allerbedst kan lide ved GH-serien, og billedkvaliteten har aldrig været bedre fra Panasonic. GH5 nedstammer i lige linje fra verdens første systemkamera GH1 fra 2009. Præcis som sine forgængere har GH5 en højt prioriteret videofunktion, der blandt meget andet kan tage 4K-video med 50 billeder i sekundet. Til fotos kan man benytte funktionen 6K Foto, hvor man får en sekvens med 30 billeder i sekundet, hvorefter man kan trække fotos ud på 18,0 mio. pixels. Testmodellen havde ikke den færdige firmware, så funktionen virkede ikke, men Panasonic lover, at det vil fungere i den endelige version. 6K kan dog ikke bruges til videooptagelser.
Billedkvaliteten på fotos er rigtig flot. I betragtning af den lille Micro Four Thirds-sensor er detaljegengivelsen flot. Eksponeringen er sikker, og farverne er tiltalende. Der er nærmest ingen korn på billederne. Omkring ISO 12.800 ses spor efter støjreduktion, og de er tydelige ved de maksimale ISO 25.600. Der er direkte knapper til at vælge optagehastighed og autofokus på kameraet. Står du i en situation, der kræver et skift til kontinuerlig autofokus, vipper du bare til et hjul med højre tommelfinger. På andre kameraer skal du mindst have fat i to knapper.
Autofokus havde ingen problemer med at følge motiver i bevægelse, på hvad der svarer til 300 mm, med ni billeder i sekundet, som er tophastigheden med autofokus – uden kan man skyde 12 billeder i sekundet. På næsten alle punkter er GH5 bedre end forgængeren, men det er også mere end 10.000 kroner dyrere.
GH5 har en glimrende ergonomi. Man vænner sig til kameraets betjening, selv om det er svært at se begrundelsen for, at der skal være hele tre forskellige måder at indstille fx hvidbalance og ISO på. samt at der skal være brug for hele 11 brugerprogrammerede funktionsknapper, hvoraf de fem dog er trykfølsomme områder på den berøringsfølsomme skærm. De ting, man har brug for med kort varsel, er dog hurtige at indstille, og det er det vigtigste. Vi er også glade for den berøringsfølsomme skærm på 3,2 tommer, der kan vippes og drejes i alle retninger.
Også på video er der en fin detaljegengivelse, og farverne kan styres præcis, som når man skyder stills. Stereomikrofonen er udmærket, omend vindfølsom, så vi vil anbefale at bruge en ekstern. Man kan som tilbehør få en kombineret mikrofonindgang og lydmixer, så man kan mikse lyden fra to professionelle XLR-mikrofoner og bestemme, hvor stor lydstyrken skal være på de to.
Når en ny kameramodel er salgsklar, kaldes firmware-versionen 1.0. Vi fik GH5 med firmware-version 0.48, hvor kontinuerlig autofokus var helt hen i vejret, og 6K Foto som nævnt ikke virkede. Så fik vi tilsendt en opgradering til 0.5, hvorefter autofokus virkede, mens 6K Foto stadig var ubrugelig. Vi kunne dog få fotos ud af en sekvens i Full HD på 1920 x 1080 pixels. Når GH5 rammer butikkerne, er den endelige firmware klar, og så skulle alt fungere. Det glæder vi os til at prøve.
Vi testede kameraet med det nye objektiv Leica Vario-Elmarit 12-60mm, der er af fremragende kvalitet. Især muligheden for at hente jpeg-billeder ud af videoklip er virkelig god, når du fx fotograferer sport, hvor funktionen hjælper til at fange det helt optimale splitsekund.
Hvis du, ligesom vi, er spændt på at se, hvordan GH5 klarer sig i direkte konkurrence med Olympus’ topmodel OM-D E-M1 Mark II, så glæd dig til næste nummer af DIGITAL FOTO. Her mødes de to Micro Four Thirds-topmodeller, og du vil kunne finde direkte sammenlignelige billeder på Fordelszonen.
Se den bedste pris lige nu
Conclusion
GH5 er et teknologisk overflødighedshorn, det har flot billedkvalitet på både foto og video og bliver bakket op af en stribe fine objektiver.
Systemkameraet vil tilgodese både foto- og videofolket og gør begge dele udmærket, men til prisen er det ikke et klart valg til nogen af delene.
Specifikationer
- Mærke
- Panasonic
- Mio. pixels
- 20
- Brændviddeforl./optisk zoom
- 2
- LCD-skærm
- 3
- Billeder/sekund
- 12
- Max. ISO
- 25600