Panasonic LUMIX DMC-GX1

Panasonic har både systemkameraer med og uden søger. Blandt dem uden søger er GX1 med højeste kvalitet og mange indstillingsmuligheder.

#Kamera #Panasonic
8.3

Panasonic har både systemkameraer med og uden søger. Blandt dem uden søger er GX1 med højeste kvalitet og mange indstillingsmuligheder. Vi fandt GX1 til 3979 kroner, men det er med det billige 14-42 mm-objektiv. Panasonic valgte at stille til test med objektivet på 14-42 mm med motorzoom. Det betyder for det første, at kombinationen af kamera og objektiv er mærkbart mindre og for det andet, at man under videooptagelse kan zoome helt jævnt, hvilket er svært med en manuel zoom på et kamera i denne klasse. Det testede kamera er kort sagt Panasonics mest avancerede kombination, når det gælder systemkameraer uden søger. Det er samtidig det suverænt mindste kamera i testen og det eneste, der kan ligge i en stor lomme.

Klassiske detaljer
GX1 er dog også nemt at bruge for en begynder. Vælger man programmet P og trykker på iA-knappen oven på kameraet, så den lyser blåt, er kameraet i begyndertilstand, hvor det selv analyserer motiverne og indstiller alt fuldautomatisk. Ud over at være et kompetent kamera i sig selv er det derfor værd at overveje som kombineret familiekamera og supplement til en tung spejlrefleksudrustning. Opbygningen er klassisk med programhjul oven på kameraet. De øvrige indstillinger foretages via knapper, menu eller den trykfølsomme skærm. De berøringsfølsomme funktioner er ikke så godt integrerede som hos Canon, og udløser man kameraet ved at trykke på skærmen, er kameraets reaktionstid langsom. Skærmen gengiver farve og eksponering korrekt, men den er ikke fleksibel. Eksponeringen er gennemsnitlig. Man skal holde øje med skærmen og benytte eksponeringskompensationen, men det er uproblematisk. Farvegengivelsen er nydelig, men generelt foretrækker vi at øge farvemætning og ikke mindst kontrast lidt for at få umiddelbart brugbare jpeg-billeder. I standardindstillingen håndterer GX1 dog motiver med høje kontraster bedre end noget andet kamera i testen. Video er en fornøjelse med GX1. Det har meget fin farve- og detaljegengivelse, og takket være en glimrende indbygget mikrofon og den lydløse, glidende zoom får man de fornemme optagelser. Med et kamera som dette får man virkelig øjnene op for mulighederne med video. GX1 fås i farverne sølv eller sort.

Konklusion

GX1 er det eneste, som kan ligge i en lomme. Det er en fornøjelse at bruge – især med det superkompakte motor­­­zoom­­­objektiv.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
15,8
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
4,2
Max. ISO
12800