Pentax K-3

Pentax’ topmodel er testens billigste kamera. Det er brugervenligt, godt forseglet og tager fine billeder. Støj ved høj ISO er dog et problem.

#Kamera #Pentax
8.1

K-3 er Pentax’ topmodel, og det er siden introduktionen faldet et par tusinde kroner i pris. Dermed er det blevet særdeles konkurrencedygtigt. For at finde ud af om det var så godt tætnet, som Pentax påstår, udsatte vi det for en kraftig regnbyge, og det gik fint. Man skal dog bruge et vejrbestandigt WR-objektiv, men det er de to kitobjektiver også. Det drejer sig om det billige 18-55 mm med klassisk elmotor og det lydløse 18-135 mm. Vi har prøvet begge, og sidstnævnte klæder kameraet klart bedst. Men Pentax har endnu et par stærke kort i ærmet. Først og fremmest præsenteres informationerne på skærmen tydeligere end på noget andet kamera, og vender du kameraet i højformat, vender skærmbilledet sig med. Også menuteksten er tydelig, og skriftstørrelsen kan endda sættes yderligere op.

Intet low pass-filter

Desuden har Pentax en smart funktion til jpeg-optagelser. Har du taget et godt foto, der kræver omhyggelig billedbehandling, kan du trykke på en særlig knap. Nu gemmes billedet i raw, uanset hvordan kameraet i øvrigt er sat op. K-3 har intet low pass-filter til at modvirke moiré. Pentax har i stedet valgt en teknologi, hvor billedstabiliseringen laver et mikrohop. Funktionen kan slås til og fra. Vi kunne dog ikke se forskel i testoptagelserne.

Autofokus er god og præcis, mens eksponeringen skal have mere hjælp end normalt for ikke at fejleksponere billedet, og her er det ikke så heldigt, at skærmen kan vise belysningen af en optagelse en halv blænde forkert. Detaljegengivelsen er fin. Det samme gælder farvegengivelsen, der kan brugertilpasses. Kameraet har en velfungerende korrektion af objektivfejl som vignettering og farvefejl. Pentax har alle dage været gode til HDR-automatik, og K-3 har en af de bedste på markedet, der kan håndtere kontraster i motivet på op til ti blænder. Det er hurtigt og effektiv, men ikke så godt som billedbehandling. Korn er ret grove på de højeste værdier, så vi vil ikke anbefale at bruge værdier over ISO 12.800. Billedkvaliteten ligger lidt under full-frame og de bedste APS-C-kameraer, men med til historien hører, at kameraet prismæssigt ligger mærkbart under konkurrenternes topmodeller. Kameraet er ikke det bedste valg til video, da billedkvaliteten er lidt grov.

Konklusion

Pentax’ topmodel er testens billigste kamera. Det er brugervenligt, godt forseglet og tager fine billeder. Støj ved høj ISO er dog et problem.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
24,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
8,3
Max. ISO
51.200