Pentax K-30

Vi gav spejlreflekskameraet en grundig tur under bruseren og kunne bagefter bare tørre det af og fotografere videre. Det er nyttigt.

#Kamera #Pentax
8.7

Når man tager K-30 op for første gang, er der absolut intet, der signalerer, at det er testens billigste kamera. Man skal op i et halvprofessionelt kamera for at få en ergonomi, der er bare lige så god, og kameraet er som testens eneste forseglet mod fugt og støv hele 81 steder. Det er objektivet på 18-55 mm også. Vi gav kameraet en grundig tur under bruseren og kunne bagefter bare tørre det af og fotografere videre. Det er nyttigt. Skærmens grafik er testens tydeligste og mest informative. Desværre er skærmen ikke helt så præcis som de bedste, og det kan være svært at vurdere, om en optagelse er veleksponeret. Menuen fungerer godt, men er ikke så elegant. Betjeningen foregår på store knapper, og som testens eneste kamera har K-30, ligesom et professionelt kamera, to indstillingshjul under højre tommel- og pegefinger.
 

Få tilslutningsmuligheder

Vi målte det til at kunne tage 314 jpeg-billeder kontinuerligt. Det er ti gange så mange som konkurrenterne. Til gengæld er tilslutningsmulighederne få. Vi savner især mikrofonindgang samt hdmi-tilslutning. K-30 imponerede med at komme bedst ud af vores målinger af billed-støj. Farvegengivelsen er forsigtig, men kan justeres. En fin detalje er, at når man har taget et jpeg-billede, kan man straks trykke på en knap og få billedet gemt som raw. Billeder kan naturligvis både tages i jpeg og raw. Eksponeringen er lidt usikker, og man skal bruge eksponeringskompensationen en del, hvilket dog også er nemt. Hvor man måske skal give +0,7 med et af de andre kameraer, kan K-30 nemt have brug for det dobbelte. Automatikken har en tendens til at prioritere kort lukkertid, selv om det kræver højere ISO. Det er en god måde at forbedre skarpheden og udnytte kameraets velkontrollerede støj.

Vi har tidligere rost kameraets HDR-funktion, og den er stadig god, men nu har de nyeste konkurrenter indhentet Pentax’ forspring. I billedmidten, som er det vigtigste, tegner objektivet knivskarpt, men kantskarpheden er absolut på det jævne, og der er synlig vignettering og fortegning. Objektivet leveres med en god modlysblænde. Den skal købes som tilbehør hos Canon, Nikon og Sony og fås slet ikke til Olympus og Panasonic. Disse fem mærker har dog et betydeligt større udvalg af objektiver.

Konklusion

Pentax K-30 er et glimrende kamera til en uhyre konkurrencedygtig pris. Det er tilmed det eneste kamera i testen, der kan klare kraftig regn.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6,3
Max. ISO
25600