Pentax K-5 II

Spejlreflekskameraet K-5 II rammer konsekvent eksponeringerne særdeles godt, både hvad angår lys og farve. De fleste billeder kan umiddelbart bruges uden billedbehandling, da såvel lys, kontrast som farvegengivelse er glimrende.

#Kamera #Pentax
8.7

K-5 II er det tætteste, du kommer på et godt, gammeldags spejlreflekskamera i denne test. Tal og bogstaver på skærmen og displayet på oversiden er så store, tydelige og godt farvekodede, at du nemt kan aflæse dem, selv om du har glemt læsebrillerne derhjemme. Det er med til at sikre en meget høj brugervenlighed.

Kameraet er ikke større end de andre spejlreflekser, men føles sådan på grund af sit kantede ydre. K-5 II ligger dog godt mellem hænderne, knapper og hjul er store og fornuftigt placeret. Kameraet har en storebror i form af K-5 IIs, der adskiller sig ved ikke at have anti-alias-filter og koste 2000 kroner mere.

Kamera og alle originalobjektiver mærket WR, herunder kitobjektivet på 18-55 mm, er tætnet mod vand og støv. Vi gav K-5 II og kitobjektivet ti minutter under den kolde bruser, tørrede det af, og bagefter virkede det uden problemer. Flere af de andre kameraer er også tætnede, men det er deres objektiver ikke, og så hjælper det jo ikke. Sammenlignet med Canon, Nikon og Sony er Pentax’ udvalg af objektiver ret begrænset, og det skal med i købsovervejelserne. På den anden side har Pentax flere objektiver end Samsung, og desuden har Sigma og Tamron et godt udvalg af billige objektiver, der passer til Pentax. K-5 II sælges i sæt med en vejrbestandig optik på 18-135 mm til 9029 kroner, og det vil være vores valg.
 

Sikker eksponering

K-5 II rammer konsekvent eksponeringerne særdeles godt, både hvad angår lys og farve. De fleste billeder kan umiddelbart bruges uden billedbehandling, da såvel lys, kontrast som farvegengivelse er glimrende. Vi ser ingen grund til at betale ekstra for s-versionen uden anti-alias-filter. Bortset fra at der er lige så meget støj på ISO 200 som 400, er korn fint under kontrol. Værdien på ISO 51.200 er meget høj, men dels har de andre kameraer ikke denne mulighed, dels går K-5 II normalt kun til ISO 12.800. De to øverste trin skal aktiveres først.

Hvorfor vinder kameraet så ikke? Der er da også kun to point op til Nikon, men Pentax er tungere at arbejde med, og autofokussen er ikke på niveau med de bedste. Dertil kommer, at kameraet ikke er specielt godt til video. Vi savner fx indgang til ekstern mikrofon, og du skal næsten optage en heavy metal-koncert for at overdøve kitobjektivets fokusmotor.

Konklusion

Vi kan godt lide kameraet og sætter pris på ergonomi og den sikre eksponering. Autofokus er ikke i top, men det er til gengæld vejrbestandigt.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6,3
Max. ISO
51200