Pentax K-50

Den store lyse søger og de vejrbestandige fortrin sætter K-50 i en klasse for sig selv. Billedkvaliteten er god, men kræver, at du køber den dyre kitoptik.

af Gearguiden #Kamera #Pentax
8.6

Pentax K-50 er lidt større og noget tungere end konkurrenterne. Det er der en god grund til. I stedet for pentaspejle er søgeren nemlig bygget op med et pentaprisme, som professionelt orienterede spejlreflekser, hvilket alt andet lige giver et større, lysere og bedre søgerbillede. Desuden er Pentax K-50 tætnet mod støv og fugt på hele 81 steder, og kameraets objektiver med betegnelsen WR er også vejrbestandige. Vi testede kameraet med den billige kitoptik 18-55 mm WR, og vi gav det et par minutter under bruseren, tørrede det af, og fotograferede videre. Zoomobjektivet har desværre ikke egen fokusmotor, men trækkes af den motor, der sidder i kameraet. Det støjer, og så rykker det mærkbart i kameraet, når fokusringen trækkes med rundt under autofokus. Kameraets ergonomi er virkelig god, og den farvekodede opdeling på skærmen er den tydeligste på markedet. Til gengæld forskønnes billederne på skærmen og dækker fx over mindre fejleksponeringer. Teksten i menuen vises 50 procent større end hos konkurrenterne, og den kan tilmed gøres endnu større. Der er direkte knapper til de vigtigste funktioner og en smart knap på siden af kameraet. Hvis du har taget et godt jpeg-billede, som du også gerne vil have i raw, kan du nå at gemme en raw-version ved at trykke på knappen.

God til kontraster

Trods sin beskedne opløsning har K-50 en fin detaljegengivelse. Farvegengivelsen er pæn med den automatiske hvidbalance, og det er heldigt, for forindstillingerne til hvidbalance rammer ikke helt præcist. Kameraet går som et af klassens eneste til ISO 51.200, men i praksis bør man ikke gå over 12.800, da billederne bliver for kornede. Kontrastrige motiver håndteres godt, og Pentax har en af de bedste HDR-funktioner, der med tre eksponeringer kan lave en pæn gengivelse af et motiv, der rummer hele 11 eksponeringstrin. Batteriet løb ud næsten dobbelt så hurtigt som Pentax lover. K-50 kan som noget unikt bestilles i ikke færre end 120 farvekombinationer. Vi fandt K-50 med den vejrbestandige kitoptik til 4229 kroner. Objektivet er dog som nævnt støjende, så vi vil anbefale dig at gå efter sættet med den ligeledes tætnede zoomoptik på 18-135 mm, der har en bedre, lydløs autofokus. Dette sæt koster 6596 kroner.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Den store lyse søger og de vejrbestandige fortrin sætter K-50 i en klasse for sig selv. Billedkvaliteten er god, men kræver, at du køber den dyre kitoptik.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
7,0
Max. ISO
51.200