Pentax K-500

Pentax K-500 er velegnet til action, da det skyder op til seks fotos i sekundet. Spejlreflekskameraet bakkes op af en hurtig autofokus og en glimrende optisk søger. Der er dog nogen støj ved lav ISO.

#Kamera #Pentax
8.4

Pentax K-500 rammer butikkerne samtidig med storebror K-50. De to kameraer har næsten enslydende specifikationer, hvor den store forskel er, at K-500 ikke er vejrbestandigt. K-500 henvender sig især til de fotografer, som for første gang gerne vil prøve kræfter med et spejlreflekskamera. Kameraet har 19 motivprogrammer, hvor især det velfungerende HDR-program fortjener ros. Ergonomisk ligger kameraet solidt i hænderne, og husets bløde, afrundede former giver det et moderne og indbydende udseende.

Fotografer, som interesserer sig for actionfotos, vil blive positivt overraskede over, hvor hurtigt og præcist autofokus reagerer. K-500 kan tage seks billeder i sekundet med maksimalt 30 billeder i træk, når man optager i jpeg-format, mens antallet af billeder i træk falder til otte ved raw-optagelser.

Under vores test tog vi knap 60 billeder af en gruppe drenge i fuld fart på en skaterbane, og 95 procent af billederne stod knivskarpt. Det er rigtigt godt gået af et kamera i denne prisklasse. K-500 har 11 autofokuspunkter, hvoraf de ni er af krydstypen, hvilket er med til at forklare den hurtige og præcise fokusering. K-500 er kompatibelt med alle Pentax’ K-objektiver, ligesom kameraet har indbygget billedstabilisering, hvorfor rystelser udjævnes uanset, hvilket objektiv man sætter på K-500.
 

Lækker søger

Modellen fra Pentax byder på en ganske fornuftig billedkvalitet med en fin farvedybde. Kontrasten bliver dog især i modlys en smule høj. Samtidig er der tendens til, at kameraet undereksponerer en smule. Kitobjektivet med en brændvidde på 18-55 mm tegner fint skarpt i billedcentrum, mens skarpheden bliver svagere, jo længere ud i billedhjørnerne man kommer. Detaljegengivelsen er desuden en anelse mere ulden, end man ser det hos fx Canon EOS 100D. Et sted, hvor K-500 virkelig brillerer i forhold til konkurrenterne, er, når det gælder kameraets optiske søger. K-500 har en skarp og tydelig optisk pentaprisme-søger i glas, som gengiver motivet 100 procent. Kameraets lcd-skærm på 3,0 tommer fungerer fint og har en opløsning på 921.000 punkter.

Trykker man på Info-knappen efter optagelse, får man adgang til fem forskellige visninger af sine billeder, hvorved man får rig mulighed for at nærstudere alle billedernes Exif-data.

Pentax har som altid valgt det udbredte raw-format DNG, men modsat flere andre kameraer har raw-filerne en farvedybde på 12 bit i stedet for 14. Producentens legendariske raw-knap er selvfølgelig blevet bibeholdt, hvilket er en meget smart funktion til at skifte mellem jpeg og raw, som vi stadig undrer os over, at konkurrenterne ikke for længst har noteret sig og kopieret.

Kameraet giver mulighed for, at man kan optage motiver med en ISO-værdi på op til 51.200. Det er dog ikke noget, vi vil anbefale, da billeder taget ved ISO 12.800 og derover generelt skæmmes af kraftig farvestøj.

Videooptagelser klarer kameraet i Full HD i opløsningen 1920 x 1080 pixels med 30 billeder i sekundet. Lyden er dog kun i mono og har en lidt metallisk klang, men det er fint, at man både kan indstille lukkertid og blænde manuelt under optagelse af videoklip.
 

Flere typer batterier

K-500 er et større kamera end fx Canon EOS 100D og Nikons D3200. Til gengæld kan man enten benytte det medfølgende lithium–ionbatteri eller fire AA-batterier, hvis man køber en ekstern batteriholder. Med de fire AA-batterier kan kameraet skyde 710 billeder, men man skal i praksis regne med at kunne tage maksimalt 350 billeder, hvis man benytter det medfølgende lithiumionbatteri.

Kameraets største konkurrent er paradoksalt nok storebroren K-50, som har den vejrbestandige fordel, men som af samme årsag også er 1000 kroner dyrere. Er man typen, som aldrig kunne drømme om at krybe i gummistøvlerne og fotografere i regnvejr, så er K-500 absolut et kamera, man bør se nærmere på.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

K-500 er et glimrende actionkamera til den fotograf, som for første gang vil stifte bekendtskab med et spejlreflekskamera. Ergonomien er glimrende, autofokus lynhurtig, søgeren glimrende og billedkvaliteten fornuftig med en godkendt skarphed og en udmærket farvegengivelse. Der ses dog noget mere støj ved lav ISO end hos konkurrenterne, og til tider undereksponerer det en smule.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6
Max. ISO
51200