Pentax K-S2

Pentax er ikke blevet kedelige, selv om de er tilbage på sporet. Deres seneste spejlrefleks er et gedigent kamera med en masse fine funktioner.

#Kamera #Pentax
8.5

Indvendigt er dette kamera identisk med forgængeren K-S1, der heldigvis blev trukket tilbage efter kun et halvt år på markedet og parkeret i fotohistoriens dunkle haller for kiksede kameraer sammen med fx designkatastrofen Pentax K-01. K-S2 er klart bedre. I stedet for fjollede, blinkende dioder på fronten, der gjorde diskrete fotos til en umulighed med K-S1, er K-S2 blevet tætnet mod støv og fugt. Der er dog stadig lidt disko tilbage. En krans om udløseren lyser grønt, når du skyder fotos og rødt ved video. Lyset skifter om til wi-fi-knappen, når den fungerer som udløser, og når man tænder kameraet, lyser OK-knappen blåt.
Kameraet har fået en fleksibel skærm, der er indbygget wi-fi med NFC, og hjul og knapper er blevet flyttet til mere optimale placeringer. K-S2 sælges i sæt med et nyt, kompakt og sammenklappeligt objektiv på 18-50 mm, som også er vejrbestandigt. Det lægger kun lægger 400 kroner til prisen. Man finder ikke andre vejrforseglede kameraer i denne prisklasse, så her er Pentax foran både Canon og Nikon. Samlet set er det rigtige og fornuftige ændringer, der bidrager til bedre billeder. K-S2 er plasticagtigt, men føles alligevel fornuftigt at arbejde med. En god detalje er, at når man vender skærmen frem for at skyde selfies, bliver wi-fi-knappen, der sidder bedre til opgaven, automatisk til en udløserknap.
Kameraets farvegengivelse er rigtig fin. Det er dog objektivet, der sætter grænsen for, hvor skarpe og detaljerige billederne bliver.

Den sammenklappelige zoom fokuserer lydløst og er generelt pænt skarp i midten, mens hjørnerne er direkte uskarpe på stor blænde. Der er vignettering og fortegning på 18mm-indstillingen, selv når man i menuen har valgt, at fejl skal korrigeres. På F8.0 er skarpheden god, og den holder sig usædvanligt godt ned på F16. Vi oplevede K-S2 som et rigtig godt kamera bedømt på sine egne meritter, og dets største problem er, at det skal konkurrere med Nikon D5500 og Canon EOS 760D. Men så er det jo godt, at Pentax ikke er blevet kedelige, selvom de er tilbage på sporet: Kameraet fås i farverne sort, sort/orange eller hvid og kan bestilles hjem i endnu syv farvekombinationer.

Konklusion

De værste fjollerier fra K-S1 er lagt på hylden og erstattet med fornuftige funktioner. Det er fx godt, at K-S2 er vejrforseglet.
Kameraet er unødigt kantet. Det 1500 kroner billigere og mere afrundede Pentax K-50 har en lidt bedre ergonomi.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
5,4
Max. ISO
51200