Pentax Q7

Det lille Q7 ligner mest af alt et legetøjskamera. Kun blitzskoen og de 15 knapper, som er flere end hos noget andet kamera i testen, indikerer, at det er et kamera, man ikke bør afskrive på forhånd. Og det viste sig at holde stik.

#Kamera #Pentax
8.0

Pentax er markedets excentriske kamerakonstruktør. Først kom der eksempelvis et totalt kikset kamera som K-01, og noget senere trak man det glimrende K-5 II op af hatten.
Det lille Q7 ligner mest af alt et legetøjskamera. Kun blitzskoen og de 15 knapper, som er flere end hos noget andet kamera i testen, indikerer, at det er et kamera, man ikke bør afskrive på forhånd. Og det viste sig at holde stik.
De to centrale indstillingshjul lægger sig lige under højre pege- og tommelfinger. På det forreste vælger man de automatiske funktioner, og på det bageste indstilling. Der er direkte knapper til ISO og hvidbalance, og menuen er klassisk udformet, men logisk og tydelig.
Hvad angår det udvendige, er kameraets største svaghed, at det er lidt for lille til at ligge rigtig godt mellem hænderne. Der er dog indbygget blitz, og helt usædvanligt kan den både bruges, når den er foldet sammen, og når man med et tryk på en knap får den til at springe fire cm op, hvilket er sjældent set.
Endnu en god detalje er, at SD-kortet sidder i siden, så man kan tage det ud, selv når kameraet er på stativ. Til gengæld sidder usb- og hdmi-stikkene uforståeligt i bunden af kameraet. Et kig på Q-systemet bringer dog det excentriske tilbage. Af de seks Q-objektiver er to lyssvage, billige legetøjsobjektiver med tilnavnet Toy, og et tredje er et fiskeøjeobjektiv. Det eneste, Pentax har til at sætte i blitzskoen, er de seks spejlrefleksblitz, der fylder og vejer som kameraet eller endda mere.

Masser af korn

Skal fotos kun bruges på skærm og til små print, er kvaliteten i orden. Mere bliver det ikke til, for Q7 er reelt et kompaktkamera med udskifteligt objektiv. Farverne er gode, men man skal ikke zoome ret tæt på, før det kniber med detaljer, og det producerer mere støj end de øvrige.
Objektivet overraskede positivt ved at være skarpt helt ud i hjørnerne og nærmest fri for fortegning og vignettering. Det er muligt at optage jpeg og raw, men ikke på én gang. På forsiden af kameraet sidder et hjul, hvor man kan programmere fire kombinationer af indstillinger. Der er billedstabilisering på sensoren. Ved videooptagelse benyttes elektronisk stabilisering, og det virker ikke så godt. Videokvaliteten er udmærket. Q7 fås i sølv, sort eller gult.

Konklusion

I begyndelsen havde vi svært ved at tage Q7 alvorligt, men det kom vi til. Det halter på billedkvaliet, men kan blive et kultkamera a la Lomo.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
12,0
Brændviddeforl./optisk zoom
4,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800