Pentax QS-1

Pentax fornyer den ekstremt kompakte Q-serie med QS-1. Nyeste model er et spejlløst systemkamera i et retrodesign med en ganske lille billedsensor, der klarer sig fint. Men ikke i alt.

#Kamera #Pentax
7.7

I rækken af meget kompakte spejlløse kameraer, der hos Pentax hedder noget med Q, kommer nu QS-1. Det måler blot 10,5 x 5,8 x 3,4 cm, og vægten er helt nede på 183 gram. Designet er stilfuldt retroagtigt med tydelig inspiration fra 1940’ernes målesøgerkameraer fra Leica. Ergonomisk ligger kameraet ikke godt i hånden, dertil er det for klejnt. Den ganske lille billedsensor måler 7,4 x 5,6 mm og har en opløsning på blot 12,0 mio. pixels. Detaljegraden ved ISO 100 og ISO 200 overraskede positivt, da kameraet her får presset ganske fine billeddetaljer ud af den lille billedsensor og den moderate opløsning. Op til ISO 400 klarer kameraet sig fornuftigt, når det gælder billedstøj, men fra ISO 800 bliver kornene ekstremt voldsomme.

Svag skærm

Lcd-skærmen på 3,0 tommer er hverken fleksibel eller berøringsfølsom. Skærmen har en forholdsvis lav opløsning på 460.000 punkter, og man kan ikke stole på det, man ser på skærmen, da den er for mørk. QS-1 har desværre ingen søger, men det fås som ekstraudstyr. Kameraet har indbygget ND-filter og en fin HDR-funktion. Glimrende er det også, at autofokussen reagerer rimelig hurtigt, også når man skyder med kontinuerlig optagelse. Her klarer kameraet fem billeder per sekund.

Farvegengivelsen er ganske flot med klare og naturlige farver, hvor kontrasten dog er lidt for kraftig. Ønsker man at skabe andre farvenuancer i sine billeder, kan man dreje på en effektknap forrest på kameraet. Her kan man vælge mellem klare farver eller sort-hvid, hvor en farve dominerer eller et falmet og nostalgisk udseende, som billeder taget i 1970’erne.

Videooptagelser kan kameraet optage i Full HD med 30 billeder i sekundet, men her er monolyden skinger. Til 3566 kroner får man kamera og objektivet 5-15 mm F2.8-4.5. Det svarer til 24-70 mm. Man kan også få det med objektivet 15-45 mm (70-210 mm) til 5293 kroner.

Konklusion

Pentax Q-S1 er et ekstremt kompakt spejlløst systemkamera med et stilfuldt retrodesign. Billedsensoren er dog ganske lille, hvilket betyder, at der er kraftig billedstøj fra ISO 800. Farverne er dog fine, og detaljegraden er fornuftig op til og med ISO 400. Kameraet sælges i et par attraktive kitløsninger, men man skal kunne leve med den voldsomme billedstøj.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
12,0
Brændviddeforl./optisk zoom
4,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800