Samsung NX Mini

Systemkameraet Samsung NX Mini ligner en blanding af et smykke, et kamera og en mobiltelefon. Det har en smart blinkefunktion til selfies, men mangler objektiver til den erfarne.

#Kamera #Samsung
8.3

Samsung NX Mini er et systemkamera med udskifteligt objektiv og en skærm, der kan vippe hele vejen rundt, så man kan tage selfies.
Sensoren er på 13,2 x 8,8 mm, hvilket er betydeligt mindre end APS-C-sensoren hos de øvrige NX-kameraer, og derfor har kameraet fået sin egen objektivfatning med navnet NX-M. Indtil videre er der tre forskellige objektiver at vælge imellem, en fast optik på ni mm, en på 17 mm og så den mere anvendelige 9-27 mm, som vi benytter her. Desuden har kameraet avanceret wi-fi, så det er muligt at fjernstyre det og efterfølgende dele billederne med familie og venner. NX Mini er enkelt at betjene og kræver et minimum af indgriben under optagelsen. Samsung har satset på begyndervenlighed og enkel betjening, så det var overraskende, da der ud af kassen kom en ekstra løs blitz, selv om kameraet allerede har en indbygget.
Desuden kan kameraet optage i raw, og endnu mere overraskende var det, at der medfølger en fuld version af Lightroom 5 på cd.
Trods sin grundlæggende simple betjening imponerer NX Mini med en høj billedkvalitet og fine, ekstra indstillingsmuligheder. Der er lukker- og blændeprioritet, fuldautomatik, P og automatisk motivgenkendelse samt manuel indstilling. På lav ISO er detaljegengivelsen fra de 20,0 mio. pixels fin. Mange vil synes om Samsungs farver, der er lidt til den varme side. Vil man helst have naturlige farver, kan det også lade sig gøre, da både den automatiske hvidbalance og de forskellige forhåndsindstillinger kan brugertilpasses til at give køligere eller endnu varmere farver.

Præcis eksponering

Eksponeringen er uhyre præcis, og vi havde nærmest ikke brug for eksponeringskompensationen, selv ikke på modlysoptagelser. Støjreduktionen tager godt ved allerede fra lav ISO, så man ser ikke korn, men detaljerigdommen er ikke helt god nok til store print ved lav ISO, og desværre begynder detaljer, som fx blade, grene, knapper og andet småt, at forsvinde på de højeste værdier. Skærmen er kameraets omdrejningspunkt og der, hvor tingene sker. Kameraet har knapper, men den berøringsfølsomme indstilling fungerer så fint, at det er den, man benytter. Lcd-skærmen er tilmed præcis og viser billedet, som det bliver. Skærmen kan kun vippe op og frem, men vil man fotografere hen over hovederne på dem foran, kan man bare vippe skærmen op og holde kameraet på hovedet. Derefter er det nemt at rotere billedet i kameraet, hvor man i øvrigt også kan billedbehandle lys, kontrast og farve og tilføje effekter.

Tager man selfies, er en sjov detalje, at man kan indstille kameraet, så man kan blinke til kameraet, og to sekunder efter tager det et billede. Den funktion var dog ikke specielt stabil i brug.

En svaghed er kameraets autofokus, der hverken er specielt hurtigt eller beslutsom. Det trækker ned i bedømmelsen. Der er med andre ord tale om et ganske veludstyret og begyndervenligt kamera med en rigtig god berøringsfølsom skærm. Ergonomien er, som den nu kan blive på et helt fladt kamera, hvor der ikke rigtigt er noget at gribe om.

Mangler objektiver

Billedkvaliteten er god, men den kommer ikke i nærheden af NX-kameraerne med APS-C-sensor. NX Mini giver mulighed for udskiftelige objektiver. Problemet er bare, at der ingen objektiver er at skifte med. Køber du optikken på 9-27 mm, har Samsung reelt intet andet at byde på. De to faste brændvidder kan intet, som denne optik ikke allerede gør godt, og det er svært at forestille sig, at Samsung vil kunne lave tele- og vidvinkelzoomer, der ikke vil virke yderst klodsede på så slank en kameramodel.

Makroobjektiver er der næppe heller efterspørgsel efter til NX Mini, da zoomobjektivet allerede fokuserer helt ned på 14 cm.

Vi har forgæves forsøgt at spore os ind på kameraets eksistensberettigelse i forhold til erfarne fotoentusiaster. Men det er ikke rigtig lykkedes at finde, desværre.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Samsung laver også Mini’er af deres telefoner og tablets, så skridtet med en NX Mini rummer sin egen logik. Når man køber kameraet, får man både wi-fi og raw samt en fuld version af Lightroom 5. Betjeningen er simpel, og billedkvaliteten er udmærket. Der er en sjov blinkefunktion til selfies, men den er desværre ustabil, og vi savner mulighed for relevante objektiver at skifte med.

Specifikationer

Mærke
Samsung
Mio. pixels
20,0
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
6,0
Max. ISO
25.600