SAMSUNG NX500

Samsung er klar med en ny lillebror til flagskibet NX1, som har arvet den store sensor. Med 9,0 billeder i sekundet udfordrer kameraet i høj grad de store mærker.

#Kamera #Samsung
8.7

Samsung NX500 afløser NX300. Kameraets karakteristiske flade top lever i bedste velgående, og knapper og hjul sidder stort set, hvor de har siddet siden NX200. Der er stadig ingen elektronisk søger, der er heller ikke blevet mulighed for at købe en som tilbehør. Lidt overraskende er den store skærm på 3,3 tommer fra NX300 blevet reduceret til 3,0 tommer. Den er tilmed slem til at give reflekser i solskin, men den er dog berøringsfølsom, viser lys og farver præcis, som de bliver på billedet, og kan svinges fremad, så man kan skyde selfies. Inde i kameraet er der derimod virkelig sket ting og sager. Først og fremmest er der fundet plads til sensoren fra den store og tunge topmodel NX1 på 28,0 mio. pixels, hvilket har givet det en opløsning, der overgår både Canon, Nikon og Sony, og for den sags skyld alle andre kameraer til under 20.000 kroner. Billedprocessoren er også forbedret, og dermed er det blevet muligt at optage video i 4K, og serieoptagelser klares med imponerende ni billeder per sekund i det lille kamera.
Kan den ekstra opløsning så ses i praksis? Ja, det kan den faktisk. Selv om man skal ned i detaljen, får Samsung synligt flere detaljer med end tilsvarende kameraer med en opløsning på 24,0 mio. pixels – og dertil kommer, at Samsungs kontraststyring og farvegengivelse er noget af det bedste, du kan få i denne prisklasse. Jpeg-billeder bliver meget flotte, og kameraet kan også skyde i raw, hvilket vil glæde de fleste entusiaster.
NX500 har wi-fi samt Bluetooth. Sidstnævnte fungerer kun med Android.
Prisen er inklusive et objektiv, da det ikke sælges som hus alene.

Kameraets svage punkt er betjeningen. Først og fremmest er der den manglende søger, men ergonomien er heller ikke helt på niveau med de bedste. Et dagligt irritationspunkt var eksponeringskompensationen, der ikke bare er der, men skal aktiveres ved samtidig at trykke på en lille knap og dreje på et lille hjul. Desuden måtte tal og bogstaver på skærmen gerne være lidt større. NX500 har altid sølvfarvet top. Den nederste del af huset kan fås i sort, hvid eller mørkebrun. Kameraet sælges kun med en såkaldt powerzoom på 16-50 mm, som klarede sig fint, da vi fik fat i Samsungs dyre S-klasse objektiv på 16-50 mm og testede dem mod hinanden. Normalt opgiver vi priser for hus alene, men den opgivne pris er med andre ord med objektiv, hvilket placerer NX500 fornuftigt i forhold til konkurrenterne. Samsung-systemet er godt udbygget med objektiver og andet tilbehør.

Konklusion

Ikke mindst takket være den høje opløsning er billedkvaliteten den bedste, vi har set på et systemkamera i denne prisklasse.

Størrrelsen på skærmen er reduceret til 3,0 tommer, og især i solskin savner man virkelig en elektronisk søger i kameraet.

Specifikationer

Mærke
Samsung
Mio. pixels
28
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
9,0
Max. ISO
51200