Sony Alpha 3000

Sonys nye Alpha-model er et spejlløst kamera med APS-C-sensor og et hus, som ligner et spejlreflekskamera. Selv om opløsningen er høj, prisen lav og billedkvaliteten fornuftig, er der en hage ved det.

#Kamera #Sony
8.3

Med Alpha3000 forsøger Sony at kombinere succesen fra den spejlløse NEX-serie med de muligheder, som man får med et spejlrefleks. På afstand ligner det forbavsende billige Alpha3000 et spændende spejlreflekskamera, som henvender sig til den krævende fotograf. Ønsker man mere manuel kontrol og en bedre ergonomi, end man finder hos de mindre og kompakte NEX-modeller, bliver man skuffet. Følelsen af spejlrefleks forsvinder nemlig i samme sekund, man får kameraet i hænderne. Kamerahuset er bygget i plastic, som virker skrøbeligt og billigt, og både lcd-skærm og den elektroniske søger virker håbløst forældede. Først og fremmest er lcd-skærmen på 3,0 tommer hverken berøringsfølsom eller fleksibel, og dens lave opløsning på kun 230.400 punkter betyder, at man godt kan glemme alt om at se fine detaljer. Sætter man øjet til den elektroniske søger, sker der ingenting. Sony er ellers kendt for deres glimrende øjensensor, som aktiverer søgeren, når øjet sættes til kameraet, men Alpha3000 har desværre ikke denne funktion. I stedet skal man aktivere søgeren med et tryk på Finder/Lcd-knappen. Herefter kan man se sit motiv i et grumset søgerbillede. Den elektroniske søger viser ganske vist motivet i 100 procent, men opløsningen er blot 201.600 punkter, hvilket betyder, at intet står rigtig skarpt. At søgeren heller ikke er beklædt med gummi betyder, at folk med briller let får ridset brilleglasset, hvilket ærlig talt ikke er særlig smart.

For få genvejsknapper

Kameraet har arvet brugerflade og menusystem fra NEX-serien, hvorfor vi savner flere genvejsknapper. De få knapper og indstillingshjul betyder, at det er besværligt at indstille lukkertid og blænde, når man bruger det manuelle program. Det irriterer, da man forventer, at det skal foregå nemt og hurtigt med et spejlrefleks. De 15 forskellige Picture Effects er derimod fine. Især funktionen Auto-Object-framing sørger for, at fokus ligger perfekt, hvad enten man tager portrætter eller actionbilleder. Det sidste er dog lidt af en udfordring med Sony Alpha3000, da kameraet blot kan skyde 2,5 billeder i sekundet, hvis autofokussen skal stille skarpt. Uden autofokus kan man komme op på 3,5 billeder, men her bliver de fleste billeder uskarpe.
Video optages i Full HD, og her er den indbyggede stereomikrofon ret god. Den indbyggede blitz har en rækkevidde på blot fire meter ved ISO 100, så den bør kun benyttes som udfyldningslys.

Er vi utilfredse med kameraets ydre og bærende specifikationer, så er vi anderledes positive over for billedkvaliteten. Farvegengivelsen er rigtig god med klare og mættede farver, og eksponeringen er suveræn. Selv i svære modlysoptagelser formår eksponeringen at skabe flotte detaljer i både højlys og skyggeområder i en grad, så ingen af konkurrenternes billigste spejlreflekskameraer kan være med. Støjreduktionen tager fat fra ISO 1600, hvorfor billederne bliver for uskarpe og glatte. Det er ærgerligt. Fra ISO 6400 aftager støjreduktionen, og billedstøjen er derfor voldsom på de høje ISO-værdier.

Kitobjektivet imponerer os ikke, da fx skarphed og detaljegrad skuffer. Det spiller ikke sammen med kameraets fine opløsning på 20,1 mio. pixels. Kameraets autofokus er dog fornuftig. Den reagerer ret hurtigt, og man kan vælge mellem 25 individuelle fokuspunkter, som er fint fordelt i hele billedfladen. Det er også rart, at Sony Alpha3000 kan benytte samtlige Sonys 18 objektiver med E-fatning, og med en adapter får man desuden mulighed for at påmontere alle Alpha-seriens objektiver med A-fatning.

Lader op i kameraet

Det medfølgende litiumion-batteri klarer 470 billeder per opladning, men desværre følger der ingen oplader med. I stedet skal batteriet oplades ved, at man tilslutter et kabel til kameraet, hvilket betyder, at man ikke kan skyde billeder med et andet batteri i kameraet imens. Det er også trist, at man helt må undvære trådløse muligheder med dette kamera.

Konklusion

Alpha3000 er et spejlløst kamera med et design, som var det et ægte spejlrefleks. Opløsningen er høj, og kameraet har en APS-C-sensor. Desværre skuffer Alpha3000, da hverken skærm eller søger lever op til tidens krav. Bedre ser det ud med billedkvaliteten, som byder på flotte, klare farver og en eksponering, som er imponerende sikker. Kameraet er kompatibelt med Sonys objektiver med E-fatning.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
20,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
2,5
Max. ISO
16.000