Sony Alpha ILCE-QX1

Det ligner et objektiv, men er i virkeligheden et kamera. QX1 er topmodel i Sonys skærmløse serie, der kan bruges med en smartphone. Trods en stor sensor er det dog svært at blive begejstret.

#Kamera #Sony
7.8

I 2013 lancerede Sony med QX10 og QX100 et nyt kamerakoncept, der bygger på et objektiv med indbygget sensor, men uden skærm. Via wi-fi og en holder kan enheden kobles til en smartphone, så man kan bruge dens skærm som søger. På den måde kan man bruge skærmstørrelser, som kun få kameraer kan matche. Det er smart. Nu er Sony klar med topmodellen QX1, som er uden fast optik, så man kan bruge alle Sonys E-objektiver, for at opnå en bedre billedkvalitet. Desuden er QX1 udstyret med en APS-C-sensor, der svarer til den, der er i Alpha5000. Autofokussen er kontrastbaseret med 25 fokuspunkter. Desværre kan man ikke vælge kontinuerlig autofokus, og med 3,5 billeder i sekundet er actionfotografen prisgivet.

Ergonomiske udfordringer

Kameraet betjenes via den gratis app Sony PlayMemories. På telefonens skærm kan man vælge Auto, P-program samt blænde- eller lukkertidsprioritet, men ikke Manuel eller Bulb. Desuden kan man indstille ISO, der går fra 100 til 16.000 og eksponeringskompensation. I den ret skrabede menu kan man fx vælge hvidbalance og billedkvalitet, herunder raw.

Ergonomien er ringe, og det bliver kun værre ved brug af store objektiver som det Tamron 18-300 mm-objektiv, vi også prøvede på QX1.
Det største problem er dog den forsinkelse, som den trådløse forbindelse giver i optagelsen. Det gør det rigtig svært at lægge fokus præcist. Det samme gælder, når billederne skal overføres til telefonen efter hvert skud.

Vi testede QX1 med objektivet E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS, og billedkvaliteten matcher Alpha5000. Farverne er fine, ligesom detaljegengivelsen er flot. Eksponeringen er i de fleste tilfælde korrekt, selv om man skuffende nok ikke kan vælge lysmålermetode. Den automatiske hvidbalance gør det godt. Støj håndteres fint op til ISO 3200, og selv på højere værdier er billederne brugbare.

Konklusion

Det er fint, at Sony går nye veje, men konceptet fungerer bedst med det kompakte QX10. Selv om billedkvaliteten med QX1 matcher systemkameraer, er manglen på funktioner, dårlig ergonomi og ikke mindst forsinkelsen mellem telefon og kamera afgørende for, at kameraet ikke kan vinde kampen. Vi vil hellere købe Alpha5000 med optik for samme pris.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
19,8
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
ingen
Billeder/sekund
3,5
Max. ISO
16.000