Sony Alpha NEX-3N

Efter at have forsøgt sig med et par lidt større versioner i NEX-serien vender Sony nu tilbage til rødderne med et superkompakt systemkamera til en yderst skarp pris. Der er få ankepunkter.

#Kamera #Sony
8.5

Ved første øjekast ser prisen fin ud, men den viser sig ved nærmere eftersyn faktisk at være nærmest sensationelt god. Det medfølgende kitobjektiv er nemlig intet mindre end det nye 16-50 mm med indbygget zoommotor, der i løs vægt koster næsten 3000 kroner. Her får du det med i et sæt til 2795 kroner.
Den eneste konkurrent, der har et tilsvarende objektiv, er Panasonic, der har GF5 som modstykke til NEX-3N. Her skal man dog betale omkring 2000 kroner ekstra.

Det er tre gode grunde til at gå efter et objektiv med indbygget zoommotor.
For det første er optikken yderst kompakt og passer dermed de små kameraer langt bedre. For det andet kan brændvidden styres med en knap, præcis som på et kompaktkamera. Endelig kan man med motoren zoome helt jævnt og pænt, når man optager video. Dertil kommer, at Sonys zoomobjektiv er pivskarpt og går helt ud på en brændvidde, der svarer til 24 mm, hvilket er guld værd i praksis. Det fine kitobjektiv er ikke udtryk for, at Sony fråser. Der er sparet, men man skal se efter for at bemærke det.
Der medfølger ingen cd, og der er kun en minimalistisk brugsvejledning med i kassen, så software og manual skal downloades fra Sonys hjemmeside. På materialesiden er kameraet også skrabet, men de fleste skal have et andet kamera placeret ved siden af NEX-3N for at se det.

Tvivlsomme tips
Ergonomien lider under, at kameraet er så lille, men dette ses også på flere af de kompakte konkurrenter. Sony NEX-3N har en skærm på 3,0 tommer, der kan vippes 180 grader op, så den peger fremad, og kameraet kan altså bruges til selvportrætter. Skærmen gengiver lys og farve præcist nok, men den kan desværre være svær at se i solskin. Det ville være rart med en elektronisk søger, men så havde prisen også været noget højere.
Vi har tidligere påtalt Sonys små tal og bogstaver, så det er positivt, at man nu selv kan vælge størrelsen. Der er knapper til eksponeringskompensation og ISO, men ikke meget andet. Kameraet har en knap med et spørgsmålstegn, så man kan få hjælp til betjening og indstillinger, men desværre giver den tvivlsomme optagetips. Vil du fx gerne fryse en bevægelse, siger kameraet, at du skal øge ISO. Den burde i stedet anbefale, at man aktiverer Auto-ISO, for det halvautomatiske program P fungerer sådan, at det ved rigeligt lys hellere blænder lidt ned end begynder at reducere lukkertiderne.
Der er indbygget blitz, der dog ikke får lyst hjørnerne helt op på optikkens vidvinkelindstilling. Batteriholdbarheden er god.

Skjulte kvaliteter
Billedkvaliteten kan blive endda rigtig god, men mange nybegyndere vil næppe få det maksimale ud af den. Det kræver nemlig, at man vil dykke helt ned på bunden af menusystemet og trimme kameraets jpeg-parametre. Ved at øge skarphed og farvemætning får man markant flottere billeder direkte ud af kameraet. Vi prøvede både på motivprogrammerne og P med samme resultat. Vi kan derfor anbefale, at man skyder i raw-formatet med 3N, så man helt slipper for at skulle bekymre sig om dette ankepunkt. Vores karakter for billedkvalitet afspejler, hvordan fotos bliver, når man har optimeret kameraets jpeg-behandling. Eksponeringen er generelt god, men nogle motiver kan godt blive lidt mørke i det.
NEX-3N kan optage 180 graders panoramabilleder. Man bevæger kameraet fra den ene side af motivet til den anden, mens der optages en serie billeder, som automatisk samles pænt.
Video kan optages i Full HD med en velplaceret udløserknap øverst til højre på kameraets bagside. Billedkvaliteten er nydelig og lyden i orden bortset fra, at mikrofonen er ret vindfølsom. Autofokus dækker over det meste af billedfladen og er hurtig og præcis for et kontrastbaseret system. Skal man fotografere action, vil det dog være en god idé at overveje enten et spejlrefleks eller Sonys eget system med halvgennemsigtigt spejl.

Konklusion

NEX-3N er et stort skridt i den rigtige retning for dem, der hidtil har brugt kompaktkamera. Den helt store attraktion er det gode og skarpe kitobjektiv, der gør sættet til et forrygende godt køb. Vi savner en søger, men denne mangel er normal i klassen, og det trækker lidt ned, at man skal trimme jpeg-fotos for at få den gode billedkvalitet frem, men så bliver de til gengæld også meget flotte.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
4
Max. ISO
16000