Sony Alpha NEX-5R

Det næstmindste NEX-systemkamera er forbedret med wi-fi, berøringsfølsom skærm og ny autofokus. Billedkvaliteten er glimrende, så alt burde være i skønneste orden.

#Kamera #Sony
8.5

Det nye NEX-5R minder meget om de to tidligere NEX-5-modeller, men er udstyret med et velfungerende indstillingshjul, der skiftevis bruges til at styre lukkertid og blænde og til at navigere i kameraets menu, der dog ikke er specielt logisk eller overskuelig. En god funktionsknap oven på kameraet er også ny. Den giver direkte adgang til vigtige indstillinger som fx hvidbalancen. Begge dele vil alle opleve som klare forbedringer. Mange vil også synes om muligheden for wi-fi. Her kan man både fjernstyre kameraet og overføre billeder til en smartphone, hvorefter de kan lægges direkte på fx Facebook eller Dropbox.
Målingerne på farvestøj er de flotteste, vi endnu har set fra et systemkamera i denne prisklasse. Opløsningen på 16,0 mio. pixels ligger ikke helt i top i klassen, men svarer ikke desto mindre til, at NEX-5R kan levere billedfiler, der er store nok til at lave A3-print. Altså mere end tilstrækkeligt til alle normale formål, og det er med til at holde de enkelte pixels store og reducere farvestøj. Eksponeringen rammer rigtig godt, og er der endelig behov for at korrigere med eksponeringskompensation, gøres det nemt på et hjul bag på kameraet. Farvegengivelsen er sikker, og ønsker du mere skarphed og ekstra mættede farver, kan jpeg-billederne trimmes i optagelsen, eller du kan skyde i raw. På den automatiske HDR-indstilling, der tager to-tre billeder og sætter dem sammen, er der dog grænser for, hvor stor kontrast kameraet kan gabe over. Billedkvaliteten fra kameraet er alt i alt i klassens allerbedste ende, og det samme gælder video­, hvor mikrofonen er pænt dæmpet mod vindstøj.

Forbedret betjening
Fotokvaliteten er især høj, hvis du dropper det billige kitobjektiv på 18-55 mm og i stedet går efter et sæt med det knivskarpe og halvt så store objektiv på 16-50 mm med motorzoom. Det er omkring 1000 kroner dyrere, men er bestemt værd at overveje, da kameraet er så lille og let, at selv det mindste objektiv nemt kommer til at virke stort på NEX-5R.
Skærmen på 3,0 tommer kan nu vippe hele vejen fremad, så den kan bruges til selvportrætter. Den er berøringsfølsom, men desværre kun på nogle ikoner. Det berøringsfølsomme system spiller ikke nær så godt sammen med de klassiske knapper og hjul som hos fx Canon og Panasonic. Skærmen er tilmed blevet så blank, at den er svær at se i solskin. En løs, elektronisk søger fås som tilbehør, men den koster hele 3000 kroner – altså omkring tre fjerdedele af kameraet.
På plussiden tæller en udmærket panoramaautomatik, indbygget vaterpas og en forbavsende god ergonomi kameraets lille størrelse taget i betragtning. Den nye autofokus kombinerer den klassiske kontrastbaserede autofokus med en fasedetekterende med i alt 99 fokuspunkter. Den virker fint, men er faktisk ikke mere overbevisende end førhen. En fin detalje i denne klasse er, at når du peger på noget på skærmen, som du vil have skarpt, holdes fokus på det, også selv om du drejer kameraet, eller motivet flytter sig. Dertil er der naturligvis glimrende autofokus med ansigtsgenkendelse.

Voksende system
Batteriet holder ikke til en dags seriøs fotografering, og holdbarheden reduceres yderligere, når man bruger wi-fi. Vi trækker også ned for den medfølgende blitz, der er ekstern, selv om det bidrager til at holde kameraets slanke linje. NEX-5R har heller ingen blitzsko. Kameraet har en stribe billedeffekter, der er sjove, men ikke nær så anvendelige som hos Olympus.
Det er også værd at fremhæve, at Sonys NEX-system er i hastig udbygning. Der er ikke kun fire forskellige kameraer at vælge imellem, men også et stigende antal objektiver fra en vidvinkel på 10-18 mm og opefter. Normalområdet er tæt besat med store og små zoomobjektiver, kompakte samt lysstærke optikker samt et til makro. Desuden kan Sonys spejlrefleksobjektiver benyttes med en adapter, og der er nyttigt tilbehør som fx en ekstern mikrofon.

Konklusion

Sony Alpha NEX-5R spiller lige op med klassens bedste på billedkvalitet, og prismæssigt ligger det også fornuftigt. Hvis man gerne vil have en berøringsfølsom skærm og et kompakt kamera, er det et godt valg med en god ergonomi. Skærmen er dog svær at se i sollys, så man bør overveje at betale ekstra for NEX-6, hvor man får en elektronisk søger.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
25600