Sony Alpha68

Sony Alpha68 er kompakt og let at bruge. Prisen på det glimrende kamera er fornuftig, og det scorer derfor en rigtig flot karakter. Men vær opmærksom på en detalje.

af Gearguiden #Kamera #Sony
8.8

Sony Alpha68 adskiller sig fra spejlrefleks- og systemkameraer ved at være af SLT-typen. Det er nærmest et spejlrefleks, men spejlet er fast og halvgennemsigtigt, så det ikke skal vippe mellem hvert billede. Det giver en glimrende elektronisk søger og bevarer den fasedetekterende autofokus, der stadig er den bedste og mest sikre af slagsen. Kombineret med en hastighed på op til otte billeder i sekundet er Alpha68 det bedste valg til sport og action i sin prisklasse. Vi fandt det i et sæt med Sonys 18-55mm til 4999 kroner, hvilket er en stærk pris for et komplet og nyintroduceret kamera. Trods prisen er billedkvaliteten flot. Skarphed og detaljegengivelse er fornem med kitobjektivet. Sikker eksponering samt glimrende farvegengivelse og kontrast er også nøgleord på Alpha68. Korn er dog synlige allerede fra ISO 6400, generer på 12.800 og går ud over billedkvaliteten ved ISO 25.600. Alpha68 har alt i automatik, og man kan lave panoramafotos direkte i kameraet. Alpha68 har Sonys A-fatning, hvilket betyder, at det kan bruge objektiver fra Sony og Minolta helt tilbage fra 1985. Til gengæld skal du være opmærksom på, at det ikke samarbejder med de nye, elektroniske objektiver med E-fatning. Besparelserne har tydeligvis ramt finishen, der er langt under konkurrenternes, og lcd-skærmen på blot 2,7 tommer og 460.800 punkter er ganske uacceptabel i dag. Her har konkurrenterne meget mere at byde på. Alpha68 giver derfor god mening, hvis du allerede har de gamle objektiver med A-fatning, men er du ny, bør du overveje, at dette er den første rigtige nyhed i systemet siden 2012.

Sjovt nok var det Canon, der opfandt SLT-teknologien med det halvgennemsigtige spejl, men de brugte det kun én gang, da de sendte EOS RT på gaden. Siden genopfandt Sony den halvgennemsigtige teknologi tilbage i 2010, og på flere punkter er den alt andet overlegen. For det første har du billedet i søgeren hele tiden. Det er en stor fordel, når du panorerer efter et motiv i bevægelse. For det andet kan du se blitzlyset falde på motivet, og for det tredje kan du i modsætning til spejlreflekskameraer have kameraet for øjet, når du optager video. En anden stor fordel ved SLT er, at du kan lave panoramaoptagelser direkte i kameraet og få synlig ansigtsgenkendelse i søgeren. Endelig er det et kæmpe plus til SLT-systemet, at det bevarer en ægte autofokus med fasedetektion, der overgår selv den bedste autofokus på sensoren. Forklaringen er det halvgennemsigtige spejl, der lader den største del af lyset passere igennem til sensoren, mens en mindre del spejles op i autofokussensoren. På et SLT-kamera sidder den oppe mellem blitzen og søgeren. Vi har ikke selv oplevet ulemper ved teknologien, men på langt sigt kan det blive et problem, at der ikke er sensorrens. På et kamera som dette vil der før eller siden komme støv på det halvgennemsigtige spejl, og det kan gå ud over billedkvaliteten. Desuden sker der et tab af lys i det halvgennemsigtige spejl, hvilket let kan være forklaringen på den lidt skuffende præstation på Alpha68’s højeste ISO-værdi.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Selv med det billigste kitobjektiv er billedkvaliteten meget høj, og SLT-teknologien giver masser af muligheder til en skarp pris.
Da der er så langt mellem nyhederne, tyder meget på, at Sonys kamerasystem med A-fatningen har sin fremtid bag sig.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
2,7
Billeder/sekund
8,0
Max. ISO
25600