Sony Alpha7

Hvis du går efter billedkvalitet og har brug for et lille kamera, er Alpha7 et godt valg. Det stiller dog krav til fotografen med sin usikre autofokus.

#Kamera #Sony
8.4

Hvis du vakler imellem et stort full-frame-kamera og et mindre APS-C-kamera, er Alpha7 et spændende alternativ. Det repræsenterer en helt ny kameratype, nemlig et systemkamera med full-frame. Det har stor sensor, men fylder og vejer alligevel en anelse mindre end de bedste APS-C-kameraer. Da der er tale om et helt nyt system, er der endnu kun få objektiver, og de ligger i den dyre ende. Ud over dem kan Sonys E-objektiver til NEX og mindre Alphaer bruges. Desuden har Sony lavet en adapter til objektiver med A-fatning. Vi fandt den til 2188 kroner, har prøvet den, og den virker fremragende.
Der er ikke indbygget blitz, og batteriet er arvet fra de oprindelige NEX-kameraer. Det kan ikke klare en hel dags intensiv fotografering, men så kan man jo købe et ekstra. Batteriet oplades i kameraet, men en lader fås som tilbehør. Heldigvis er der ikke sparet på skærmen, der er fleksibel. Søgeren er lys og stor med en opløsning på 2,4 mio. punkter.

Ekstremt finkornet

Alpha7 har arvet den velfungerende menu fra Sonys RX-modeller, og hele fem knapper kan brugertilpasses, så de får den funktion, du gerne vil have, og der ligger en velfungerende eksponeringskompensation lige under højre tommelfinger. Selv med den nye firmware 1.02 tager det 1,7 sekunder at starte kameraet op, og autofokussen søger mere, end vi er vant til. Værst er det dog, at når vi tog fire billeder af det samme motiv og fokuserede på ny hver gang, var kun to af billederne helt skarpe.

Når fokus er i orden, er billedkvaliteten generelt meget fin. Der var gode detaljer på vores super fine jpeg-billeder, hvilket der også gerne skulle være i betragtning af, at filerne er 20 til 100 procent større end hos tilsvarende kameraer i denne prisklasse. Støj er fremragende under kontrol. Vi har aldrig set mere rene billeder optaget i svagt lys ved høj ISO. Her er Sony en klasse bedre. Da den er så god, ville det være oplagt at lade automatikken vælge en kort lukkertid og til gengæld vælge højere ISO. Desværre vælger kameraet ofte lukkertider omkring 1/60 sekund, og man risikerer dermed uskarpe billeder. Vi kunne rigtig godt lide farvegengivelsen i solskin, men i overskyet vejr bliver farverne for kølige. Her bør man brugerindstille den automatiske hvidbalance.

Konklusion

Hvis du går efter billedkvalitet og har brug for et lille kamera, er Alpha7 et godt valg. Det stiller dog krav til fotografen med sin usikre autofokus.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
24,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600