Sony Alpha7S II

Kan du skimte det, kan du fotografere det. Med Sony Alpha7S II kan du fotografere på ISO 409.600, og billedkvaliteten i svagt lys er den bedste, vi nogensinde har set.

af Gearguiden #Kamera #Sony
8.7

Sony Alpha7S II er Alpha-familiens lys. Det er et systemkamera og supplerer basismodellen Alpha7 II og topmodellen Alpha7R II. S’eren skiller sig ud med en full-frame-sensor med kun 11,9 mio. pixels. Det giver kameraet markedets største pixels, og da både sensor og processor er forbedret, er det nu muligt at fotografere helt op på ISO 409.600. Alpha7S II slår dog ingen rekorder. Nikon D4S var først på ISO 409.600, men vi var alt andet end imponerede af Nikons billedkvalitet på den ekstreme ISO-værdi, da vi testede kameraet i 2014. Sony imponerer til gengæld. Selv billeder taget på de højeste værdier kan i nødstilfælde bruges. På de høje mellemindstillinger ligger kameraet til gengæld virkelig flot og overgår eksempelvis Canon EOS 5D Mark III hele vejen fra 12.800 til 51.600, hvor Canon ellers har været den ukronede konge. Sony udnytter de store pixels og lysfølsomheden på endnu et punkt. Kameraet er særdeles velegnet til video, og den nye model kan optage 4K direkte på SDXC-kort i professionel kvalitet. Med kun 11,9 mio. pixels ligger kameraets detaljegengivelse selvsagt under de andre Alpha7’ere, men er dog fuldt tilstrækkeligt til web og print op til A4. Billedkvaliteten er den bedste, vi har set i svagt lys. Autofokus kan stille skarpt helt ned til -4 EV, hvilket betyder buldermørke. Fokuspunktet kan placeres i 169 fokuspunkter i billedfladen. Den er ikke helt så hurtig og præcis på lange brændvidder som DSLR-kameraer, og kontinuerlig autofokus kan af og til virke en smule usikker. Til gengæld er det en fornøjelse at arbejde med et så lille og let full-frame-kamera.

Med Alpha 7S II kan man naturligvis optage video – tilmed i op til 120 bps til perfekt slowmotion. Men man kan dog også vælge at optage i 4K direkte på SDXC-kort i professionel S-Log3 kvalitet. Her ser videooptagelser lidt triste og kontrastløse ud direkte fra kameraet, men faktisk har de et dynamisk spillerum, der er 1300 procent højere end normalt. Man kan populært kalde det at skyde video i raw. Ved den efterfølgende colorgrading, som er billedbehandling for video, kan man optimere farve, kontrast og skarphed i langt højere grad, end det er muligt ved almindelige video.

Sony er blevet kritiseret for at komprimere deres raw-filer, og som noget nyt har kameraet nu mulighed for at gemme raw ukomprimeret. Forskellen bemærker man nærmest ikke, og raw-filerne bliver med cirka 24 megabytes dobbelt så store.
I version II har Alpha7S desuden fået bedre ergonomi, hvor udløserknappen er rykket ud på håndgrebet. Skærmen er stadig beskedne 3,0 tommer, hvor full-frame-DSLR i dag har 3,2 tommer. Skærmen er stadig ikke berøringsfølsom, men til gengæld kan den vippes, og er størrelsen et problem, kan man tjekke billede og menu i den fine, elektroniske søger. Alpha7S II har billedstabilisering i fem planer på sensoren. Det virker rigtig effektivt og spiller sammen med de FE-objektiver, der har indbygget optisk stabilisering, herunder også A-mount-adapteren. Kameraet har takket være en ny lukker fået reduceret lukkerlyden med 50 procent. Skal det være endnu mere tyst, mens der fx holdes tale eller til en vielse, kan kameraet også stilles om til elektronisk lukker og være fuldstændigt lydløst. Det kan spejlreflekserne ikke. Til gengæld mister kameraets lille batteri hurtigt pusten. Målinger foretaget ud fra CIPAs standarder viser, at man kan forvente 370 optagelser på en opladning. Det kom vi ikke i nærheden af, og spejlrefleksernes større batterier holder rundt regnet tre gange så længe. Nogle tidligere versioner af Alpha7 blev leveret uden lader, men den følger med S-serien. Kameraet kan dog også oplades via usb-kablet.
I direkte sammenligning med spejlrefleks har systemkameraet Alpha7S II også andre styrker. En af dem er den elektroniske søger, der giver adskillige fordele. Først og fremmest ser du billedet i den eksponering og farvegengivelse, som det færdige billede får. Dernæst får du adgang til ansigtsprioriteret autofokus med markering af de ansigter, der fokuseres på, og så kan søgeren desuden bruges til at afspille billeder og indstille menu i kraftigt solskin, hvor reflekser i skærmen ellers ville genere. Desuden har et systemkamera mulighed for at optage panoramabilleder direkte i kameraet, og så kan du sidst, men ikke mindst, bruge søgeren under videooptagelse. Det giver langt mindre rystede billeder, end hvis du skulle holde et spejlrefleks frem for dig og bruge dets skærm som søger.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Skal du tage billeder i hurtig bevægelse af høj kvalitet i svagt lys, får du lige nu intet bedre kamera end Sony Alpha7S II.
Alpha7S II er et specialkamera og et ganske dyrt et af slagsen. Til allroundfotografering er 11,9 mio. pixels i underkanten.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
11,9
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
5
Max. ISO
409.600