Sony Alpha7S

Alpha7S er tredje systemkamera fra Sony, som er udstyret med en full-frame-sensor. Det optager video i 4K, og man kan benytte vilde ISO 409.600. Her afslører vi, hvordan det håndterer støj.

#Kamera #Sony
8.6

Alpha7 og Alpha7R var de to første systemkameraer fra Sony med full-frame-sensorer. Nyeste variant i systemkamera-porteføljen hedder Alpha7S, og det er et kamera, som overrasker på flere fronter. Først og fremmest er Alpha7S dobbelt så dyrt som Alpha7 og knapt 5000 kroner dyrere end Alpha7R, hvilket er bemærkelsesværdigt, da Alpha7S blot har fået en opløsning på 12,0 mio. pixels. Den forholdsvis beskedne opløsning giver dog fin mening, da Sony har gjort det muligt at skrue ISO-værdien op til ekstreme ISO 409.600.

Styrken ved en full-frame-sensor med en opløsning på blot 12,0 mio. pixels er, at hver pixel fylder mere på billedsensoren, så den kan rumme mere lys, hvilket igen minimerer billedstøjen. I vores test var vi selvsagt spændte på, hvor meget billedstøj, der ville dukke op ved disse ekstreme ISO-værdier, og lad os bare slå fast, at vi er stærkt imponerede over, hvor lidt billedstøj Alpha7S producerer. Først fra ISO 25.600 aner man en smule støj i form af minimale korn, der siden bliver en anelse mere tydelige ved ISO 51.200. Kornene her er dog ikke værre end de korn, man så i de analoge dage ved ISO 400. Fra 102.400 dukker der også farvestøj op, hvorfor vi vil foreslå, at man holder sig til ISO 51.200. Således kan man sagtens tage fornuftige aftenbilleder med rimelige lukkertider og blænde F8.0 helt uden brug af et fotostativ.

Videoopløsning i 4K

Alpha7S er et kamera til både den dedikerede still-billede- og videofotograf. Kameraet kan nemlig også optage video i 4K i opløsningen 3840 x 2160 pixels. For at optage i 4K skal man dog anskaffe sig en ekstern lagerenhed, som kobles til kameraet via HDMI. Det er dog en upraktisk og dyr løsning, der koster omkring 15.000 kroner ekstra.

Vil man gemme sine videooptagelser på kameraets SD- eller Memory-Stick Duo-hukommelseskort, må man nøjes med Full HD-optagelser på 1920 x 1080 pixels med 60 billeder i sekundet. Kameraet optager forrygende video, men vi undrer os over, at Sony har placeret videoknappen helt ude på højre side af kameraet, hvor den er besværlig at aktivere. Videooptagelser har desuden integreret tidskodning, hvilket gør det nemmere at redigere store filer.
Alpha7S har indbygget wi-fi og understøtter NFC-teknologien, så man nemt forbinder kameraet med en smartphone. Ved hjælp af appen Play Memories Camera kan man lave fx timelapse, ligesom det er herfra, man har mulighed for at fjernstyre sit kamera.

Alpha7S vejer 489 gram, og selve kamerahuset er lavet i hårdfør magnesium. Det robuste kamerahus minder på mange måder om Fujifilm XT-1, hvilket igen betyder, at ergonomien er ganske glimrende.
Indtil videre har Sony blot produceret fem dedikerede full-frame-objektiver. Vi testede kameraet sammen med det skarptegnende Sony Vario Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA til 8399 kroner. Man kan dog anvende Sonys E-objektiver samt objektiver med A-fatning, hvis man med sidstnævnte anskaffer sig en adapter.

Høj kontrast

Generelt leverer Alpha7S en flot billedkvalitet, hvor farverne dog er en tand for kølige efter vores smag, men hvor kontrasten er god i både med- og modlys. Detaljegraden er godkendt, men det er klart, at billedsensorens 12,0 mio. pixels ikke kan levere de samme detaljer som systemkameraer med en højere opløsning.
Det er fint, at kameraets forbedrede autofokus fungerer så hurtigt. Den giver tilmed mulighed for at stille skarpt under lysforhold, der svarer til lyset fra månen. Autofokus benytter dog udelukkende kontrastdetektion, hvilket betyder, at funktionen ikke helt kan matche hastigheden på mange af de kameraer, der har indbygget fasedektion.
Den indbyggede elektroniske søger har en opløsning på 2,4 mio. punkter, gengiver motivet 100 procent og er fremragende. Med kameraet medfølger to genopladelige batterier, som hver klarer cirka 280 fotos per opladning.

Konklusion

Sony Alpha7S egner sig til den seriøse videoentusiast og til fotografer, som skyder mange aftenfotos. Kameraet giver mulighed for vilde ISO 409.600, og billedkvaliteten imponerer op til ISO 51.600. Når man fotograferer i svagt lys, klarer Alpha7S sig altså bedre end de tidligere modeller. Kameraet har mange gode funktioner, men det er en ulempe, at optagelse i 4K kræver en dyr optager.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
12,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
409.600