Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony RX1 er verdens mindste og letteste full-frame-kamera. Det er også det første kompaktkamera med sensor som et professionelt spejlrefleks, men prisen er desværre ret pebret.

#Kamera #Sony
8.3

Det sker, at en bilproducent tager en kraftig motor fra en af deres største modeller og vrider den ned i motorrummet på en lille, let model. Resultatet bliver en lynhurtig type med forrygende specifikationer og en matchende pris. Sådan en slags kamera er Sony RX1.
Full-frame-sensoren med 24,0 mio. pixels er hentet direkte fra Sonys topmodel, Alpha99. Objektivet, Sony T* 35mm F2.0, viser Carl Zeiss-kvalitet, når den er bedst, og selve kameraet følger trenden med at lave lækre, kompakte entusiastkameraer i en finish og et materialevalg, der uden tvivl langt overgår selv de dyreste spejlreflekskameraer.
Også prisen er eksklusiv. RX1 har en vejle-dende pris på 26.900 kroner, og vil du have den lækre optiske søger FDA-V1K til at sætte i tilbehørsskoen, skal du slippe yderligere 4700 kroner. Dertil kommer den flotte, men ikke specielt effektive, modlysblænde LHP-1. Den følger desværre ikke med kameraet og koster 1400 kroner. Med de to ting ser RX1 for alvor ud af noget, men så nærmer prisen sig også Leica-niveau. Et nyt digitalt Leica M-E koster i dag 37.500 kroner.

Robust kvalitet
RX1 er en fornøjelse at have mellem hænderne. Det er lækkert og robust, og alt kører, ikke for let og ikke for stramt, men præcis som det skal. Størrelsen gør, at mange vil forveksle det med et almindeligt kompaktkamera. Derfor vil man kunne fotografere uden at vække opsigt, og det er guld værd både for gade- og feriefotografen. Også betjeningen ligner et almindeligt kompaktkamera, dog kan tre af knapperne på indstillingshjulet bag på kameraet programmeres til forskellige funktioner, og der er desuden to andre programmerbare funktionsknapper. Ergonomien er rimelig, men havde været bedre med et større håndgreb foran på kameraet. Skærmen er god, og den gengiver motiv og billede korrekt, men den kan desværre ikke vippe. Opløsningen er ikke så fin som specifikationen antyder, da en fjerdedel af de 1.229.000 punkter, billedet er opbygget af, er hvide støttepunkter.
Det har sin pris at vride en så stor sensor ned i et så lille kamera. Sony har valgt at finde plads til en lille, indbygget pop op-blitz. Vi havde hellere set pladsen brugt på billedstabilisering og måske en søger, men det er under alle omstændigheder rigtigt at holde kameraet kompakt.
Med opløsningen på 24,0 mio. pixels er der gode muligheder for at beskære billedet en hel del efterfølgende. I optagelser kan man vælge digital zoom. Autofokus er ganske god, og man kan bruge manuel fokus. Batteriet leverer uden problemer det lovede antal optagelser.

Objektivet tegner skarpt
Vores forventninger til Carl Zeiss-objektivet var tårnhøje, og de blev indfriet. Det er over hele blændeområdet et fantastisk skarpt og retlinet objektiv uden farvefejl, der spiller optimalt sammen med den høje opløsning. Farve- og kontrastgengivelsen er lækker, og eksponeringen sikker. Ved indstilling på programmet P prioriteres lukkertiden dog for lavt, og da RX1 ikke har billedstabilisering, fik vi en del billeder, der ikke var helt knivskarpe. Løsningen på problemet er at vælge blændeprioritet og styre blænden, indtil man opnår en tilpas kort lukkertid. Farvestøj i motiver er flot til ISO 6400, men den er faktisk acceptabel helt op til ISO 25.600.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Kun hårdkogte gadefotografer vil kunne bruge Sony RX1 med fast brændvidde som deres primære kamera. Som supplement til en spejlrefleksudrustning giver det med sin diskretion og fremragende billedkvalitet ualmindelig god mening. Prisen gør dog, at RX1 for langt de fleste vil forblive et drømmekamera.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skærm
3,1
Billeder/sekund
5
Max. ISO
25600