Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI

Sonys nye kompaktkamera til entusiaster er blevet udrustet med et ualmindeligt skarpt zoomobjektiv svarende til 24-200 mm. Men størrelsen gav en udfordring.

#Kamera #Sony
9.0

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI er imponerende nok kun vokset marginalt i forhold til forgængerne, selv om tidligere modellers objektiv svarende til 24-70 mm er afløst af en heftig zoom svarende til 24-200 mm F2.8-4.5. Man får altså en forholdsvis kraftig vidvinkel og en heftig tele i det lille kamera. Det bedste er, at objektivet tegner usædvanligt skarp i hele zoomområdet. Optiske fejl som fortegning og vignettering ser man stort set ikke. ISO går til 12.800, der er ret kornet selv i godt lys. ISO 6400 er derimod anvendelig selv i svagt lys.
Autofokussen følger godt med selv på 200 mm. Den har en praktisk øjefokus, der selv stiller skarpt på øjne i motivet, og dens 315 fasedetekterende fokuspunkter er fordelt, så man kan lægge fokus i en stor del af billedfladen. I starten fik vi usædvanligt mange uskarpe billeder. Det skyldtes skærmen, der nu er berøringsfølsom. På det meget lille kamera kommer man nemt til at røre skærmen med ansigtet eller en finger, og så fokuserer RX100 VI der. Vi slog berøringsfølsomheden fra, og så kom de skarpe fotos. Kameraet er hurtigt og behageligt at arbejde med, og Sonys wi-fi-funktion gør det nemt at smide gode fotos over på telefonen, når de skal deles. Som andre kameraer i RX100-serien har kameraet en forholdsvis stor 1”-sensor. Opløsningen er på 20,0 mio. pixels, naturligvis med mulighed for raw. Video kan skydes i 4K.
En god nyhed er, at skærmen på 3,0 tommer nu kan vippes hele vejen frem, og menusystemet er udvidet med den meget nyttige My Menu-funktion. Den elektroniske pop op-søger er et stort aktiv for det lille kamera. På forgængeren skulle den først slås op, og så skulle okularet trækkes ud. Nu popper den op ved et tryk på en knap og er klar til optagelse med det samme. De tidligere RX100-modeller fortsætter i handlen.

Konklusion

Her får man en stærk kombination af fornem billedkvalitet, et kraftigt zoom-objektiv og en god autofokus i et lommekamera.

Vi endte med at slå skærmens berøringsfølsomhed fra, da den også kan bruges til fokus og gav os af og til slørede fotos, fordi vi ramte den med ansigtet.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
8,3x
LCD-skærm
3”
Billeder/sekund
24
Max. ISO
13000