Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Sonys mål med RX1R II er, at man får den bedste billedkvalitet på markedet nogensinde. Det har derfor store forventninger at indfri, men det overrasker.

af Gearguiden #Kamera #Sony
9.1

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II er et let full-frame-kompaktkamera. Med batteri, kort og modlysblænde vejer det under 500 gram. Den nye model er markant forbedret i forhold til de to tidligere versioner, RX1 og RX1R, førstnævnte med lowpass-filter og sidstnævte uden. Opløsningen er næsten fordoblet fra 24,0 til 42,2 mio. pixels. Kameraet har også fået en indbygget elektronisk pop op-søger, der er endnu bedre end den, der sidder i RX100 IV, og desuden har kameraet variabelt low pass-filter. Filteret er beregnet til at opfange moiré på bekostning af en smule skarphed. RX1R II giver fotografen mulighed for at vælge filteret til eller fra og har tilmed en indstilling midtimellem, som er standardindstilling. Filteret har et lag flydende krystaller, og med elektrisk spænding kan man ændre dets karakteristik. Forskellene i detaljegengivelse på fotos taget med filteret på Off og på Hi er dog ret små og kun synlige, når man går helt tæt på.

Det var noget helt andet, der slog benene væk under os. 42,2 mio. pixels giver en fantastisk detaljegengivelse, og den faste optik på 35 mm byder på fremragende skarphed allerede fra F2.0 fra billedmidten og ud i de yderste hjørner. Der er en anelse vignettering, der dog er væk allerede på F2.8, og en svag tøndefortegning, som man dog ikke lægger mærke til på normale motiver. Er billedkvaliteten så verdens bedste? Umiddelbart, ja. Den eneste direkte konkurrent, Leica Q, er fejet af banen. Kun kameraer som Alpha 7R II eller Canons EOS 5DS med et godt, billedstabiliseret objektiv vil kunne yde bedre håndholdt på fx 1/8 sekund i svagt lys på en stor blænde F1.8.

Er der så noget, RX1 R II savner? Ja, det er der. For det første kan det undre, at kameraet ikke har billedstabilisering, som i kameraets nære slægtning Alpha 7R II. Der medfølger en lækker rem til kameraet, men den er så glat, at kameraet ustandseligt glider af skulderen. Desuden burde kameraets lille, lækre modlysblænde følge med i prisen og ikke koste 1136 kroner ekstra. Endelig er det helt uforståeligt, at kameraet leveres uden løs oplader. Den eneste mulighed for at oplade, er via usb-tilslutning. Man kan købe en løs lader for 150 kroner, og det kan anbefales, for man kan kun tage omkring 200 billeder pr. opladning. Man skal med andre ord have et ekstra batteri, og det er langt mere fleksibelt, hvis man kan bruge kameraet, mens det flade batteri lader op.

Når de nu har lavet sådan et godt kamera, er det næsten synd for Sony, at RX1 R II ikke har flere konkurrenter. Har man først prøvet Leica Q til 31.095 kroner, kan man ikke andet end at gå rundt og være lidt småforelsket. Meningerne vil være delte om, om Leicas 28 mm eller Sonys 35 mm er den mest anvendelige brændvidde, men til gengæld er der ingen tvivl overhovedet om, at Sony’en i enhver henseende har en endnu højere billedkvalitet. Og de fremragende billedmuligheder, kameraet byder på, overskygger langt dets få svagheder.

Er Sonys ambition så lykkedes? Ja, det er den. RX1 R II vil for mange professionelle og entusiaster være det ideelle kamera nummer to i kraft af sin fænomenale billedkvalitet, lave vægt og små mål. Når RX1 R II kun vil blive kamera nummer ét for de færreste, skyldes det alene de begrænsninger, en fast 35 mm-optik trods alt lægger.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Billedkvaliteten er intet mindre end fremragende, og den nye indbyggede søger gør det nemmere at komponere billedet og tjekke eksponeringen.
Kameraets svageste punkt er ergonomien. Med et kraftigere håndgreb ville det ligge bedre mellem store hænder.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
42,2
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
5
Max. ISO
102400