Sony Cyber-shot DSC-TX30

Sonys kompaktkamera er lige til at stikke i lommen, og det er tilmed VANDTÆT NED TIL TI METERS DYBDE. Kameraet har en smart berøringsfølsom skærm, men brugervenligheden er ikke i top.

af Gearguiden #Kamera #Sony
8.2

Det nye lommekamera TX30 fra Sony fylder og vejer mindre end en mobiltelefon, men til forskel fra en telefon er det hårdføre kamera vandtæt ned til ti meters dybde og kan desuden tåle at blive tabt fra op til 1,5 meter. Det giver aktive mennesker, der typisk fotograferer med telefonen, helt nye muligheder.
For at komme helt tæt på fiskene kan man fokusere ned til én cm fra frontlinsen, og til makrooptagelserne er der indbygget ringlampe om objektivet. Ringlampen fungerer fint nok, og det er smart, at den ikke skygger for objektivet. Rundt om objektivet sidder nogle dioder, der oplyser et par cm, hvilket er fint til at komme hjem med velbelyste makrobilleder.

Mørk skærm
Kameraet har generelt virkelig flotte specifikationer, men kan være ret besværligt at bruge i praksis. Skærmen er i standardindstillingen alt for mørk. Den kan justeres op i lysstyrke, men det mere end halverer de 250 optagelser, som producenten lover på en batteriopladning. Menuen er så besværlig, at vi hurtigt vænnede os til at indstille kameraet hjemmefra én gang for alle og så leve med de billeder, der kom ud af det. Eksponeringen er ofte også for mørk, men den kan modsvares ved at pege kameraet hen på et lidt mørkere sted, trykke udløseren halvt ned, flytte kameraet tilbage til motivet og tage billedet. Endnu en grund til at gøre dette er, at den berøringsfølsomme skærm, herunder eksponeringskompensationen, ikke virker, hvis den bliver våd. Det er meget uheldigt og gør, at det hele falder på gulvet med et brag.
Objektivet fortegnet massivt i vidvinkelindstillingen, men opfører sig pænt til prisen. Korn er under kontrol til ISO 3200. På de to højeste værdier sammensættes det færdige foto af tre optagelser, hvilket fungerer nogenlunde.
Den lille lommemodel ligger dårligt i hånden og vil næppe kunne gøre en ægte fotoentusiast tilfreds. Det gør det heller ikke bedre, at man også må undvære muligheden for raw.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

TX30 ligner ved første øjekast det ideelle rejsekamera med sin kompakte størrelse, fornuftige pris og muligheden for at dykke ti meter ned i havet. Men den bøvlede menu, middelmådige billedkvalitet og en mørk, berøringsfølsom skærm, der ikke virker, når den bliver våd, trækker kraftigt ned i karakteren. Vi savner naturligvis også mulighed for raw.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
18
Brændviddeforl./optisk zoom
5x
LCD-skærm
3,3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
12800