Sony SEL 10-18mm F4.0 OSS

Det er nemt at falde for det nye vidvinkelobjektiv til Sony NEX-kameraerne. Finishen er lækker, og mekanikken kører fint. Men kan optikken leve op til det?

#Objektiver #Sony
8.7

Sonys objektiv dækker brændviddeområdet ti til 18 mm, der svarer til 15-27 mm supervidvinkelzoom. Det har blænde F4.0 og indbygget optisk billedstabilisering. Filtergevindet er på 62 mm, og det leveres med en god modlysblænde. Det er lavet i metalfinish, og såvel zoom- som fokusring går jævnt og let.
På vores testoptagelser var der påfaldende vignettering på alle blændeværdier og brændvidder. I bedste fald var der en blændes lystab, mens der på 10 mm F4.0 var det dobbelte. Skarpheden er høj allerede fra fuld blænde på 10 mm-indstillingen, mens man skal ned på F5.6 for at få optimal kvalitet på 14 og 18 mm. Over F11 falder skarpheden mærkbart. Skarpheden er bedst i midten, men kantskarpheden følger godt med. Der er en smule kromatisk a–berration, som dog ikke gør objektivet dårligt. Det viser bare, at det i praksis er en større udfordring at konstruere et kvalitetsobjektiv i så kompakt en størrelse, og med det i mente er billedernes kvalitet faktisk flot.

Konklusion

Sony har lavet en vidvinkeloptik, der har velfungerende mekanik, og som samtidig har høj optisk kvalitet i betragtning af zoomområdet og den meget kompakte størrelse. Der er nogle få problemer med vignettering, men skarpheden er helt i orden.

Specifikationer

Mærke
Sony