Zeiss Otus 1.4/55 ZE

Zeiss kalder denne optik for verdens bedste, og billedkvaliteten er så sandelig også uovertruffen. Alligevel er det ikke kun prisen, der afskrækker.

#Objektiver #Zeiss
8.8

Prisen virker ekstravagant, og vægten runder et kilo, men man får et optisk mesterværk af en ekstremt høj kvalitet. Otus er knivskarpt på fuld blænde F1.4, og det er usædvanligt, at detaljerne ikke bliver skarpere af at blænde ned til fx F2.8, så Otus imponerer os vildt. Skarpheden holder endda ude i kanterne, og desuden er fortegningen beskeden. Da baggrundssløring samtidig er blød og lækker, så har Zeiss begået den ultimative optik til portrætter. Der er noget vignettering, når man skyder på fx F1.4 og F2.0, men ikke, så det skæmmer billederne. Objektivet byder dog på én væsentlig udfordring ud over den vilde pris – der er nemlig kun manuelt fokus. På et full-frame-kamera med en stor optisk søger er det relativt let at se, om fokus er lagt korrekt, og fokusringen kører lækkert og præcist. Samtidig melder kameraet, når man har opnået fokus, så det er langt fra så svært at få skarpe skud, som man måske skulle tro. Men det er en udfordring at tage portrætfotos af fx mindre børn, der ikke sidder helt stille.

Konklusion

Hvis du leder efter den ultimative optik til portrætfotos, hvor billedkvaliteten bare skal være eminent, så er din søgen slut. Men det kræver en god søger, stillestående motiver og tålmodighed at fokusere manuelt, og den ekstravagante pris kræver, at man vinder i lotto.

Specifikationer

Mærke
Zeiss