ACDSee Pro 7

Nyeste udgave af programmet, der tager sig af hele den fotografiske arbejdsgang, er blevet endnu stærkere i organiseringsdelen. På andre områder kniber det dog i forhold til konkurrenterne.

#Programmer #ACDsee
8.3

Ligesom Lightroom er ACDSee Pro et program til at styre hele den fotografiske arbejdsgang fra import over organisering og billedbehandling til præsentation på fx internet. Og med version 7 er det blevet nemmere at få overblik. Som standard åbner programmet mappen Billeder, hvor man ser miniaturer af billeder og undermapper, og det går straks i gang med at indeksere billederne i de mapper, man åbner. Markerer man et billede, kan man via et nyt panel hurtigt få overblik over de vigtigste indstillinger af fx blænde, lukkertid, ISO samt lysmåling. I tidligere udgaver skulle man finde oplysningerne i en lang liste, så nu er det langt nemmere.

Kortfunktionen er også blevet forbedret med Reverse Geocoding, så placerer man et foto på programmets verdenskort, kan man med et enkelt klik få føjet oplysninger om fx land og by ind i billedets metadata. Det er smart!

Halser efter Lightroom

I billedbehandlingsdelen, der også fungerer som raw-konverter, kan man nu klone og hele nondestruktivt, hvis man fx vil fjerne pletter eller andre skavanker i et billede. Funktionen er velfungerende og giver gode resultater. At det gøres nondestruktivt betyder, at man altid kan vende tilbage til originalbilledet. Man sparer dog ikke nævneværdig plads, for programmet opretter en skjult jpeg-kopi af billedet med justeringerne. Man kan nu indsætte forløb, der indeholder en særlig billedbehandling.

Her kan man justere eksponering, farvemætning, kontrast med mere i en del af billedet, mens resten ikke påvirkes. Funktionen er smart, hvis man fx vil gøre en himmel mørkere. Hvidbalancen kan dog ikke justeres i forløbet. Både kloningsværktøjerne og forløbene er dog funktioner, man også finder i Lightroom, hvor de dog er mere velfungerende, og Adobes program er stadig langt stærkere på billedbehandling, men på organiseringssiden er ACDSee Pro 7 lynhurtigt, når man sorterer og fx tilføjer søgeord, og man har et fremragende overblik over billedfilerne. Her trækker ACDSee fra Lightroom, og organiseringsdelen alene kan være guld værd for fotoentusiasten, der i forvejen har et godt billedbehandlingsprogram. Prisen er dog vel høj.

Konklusion

Programmet er et af markedets suverænt bedste til organisering og gennemsyn af billeder. Det er hurtigt, når man gennemser billeder, og det er nemt at føje oplysninger til sine fotos, men du skal ikke vælge det på grund af billedbehandlingsdelen, der er et stykke efter de bedste konkurrenter. Derfor er prisen for programmet også i den høje ende

Specifikationer

Mærke
ACDsee