Adobe Photoshop CC

Med abonnementsordningen Creative Cloud opdateres Photoshop løbende, og nu er der for første gang kommet større opdateringer. Programmet stiller dog også øget krav til computerkraft.

#Programmer #Adobe
8.8

Mens Elements og Lightroom stadig kan købes, har Photoshop nu i godt et år kun kunnet anskaffes som abonnement via Creative Cloud, hvor du til hver en tid kan opgradere til den aktuelle version. Photoshop CS6 fra 2012 kostede 6412 kroner. Photoshop CC får du nu for 91 kroner om måneden. Og Lightroom følger endda med i prisen. Rent økonomisk er der altså tale om en ganske attraktiv pakke.

Med den nye opgradering, CC (2014), følger et fint udvalg af nye funktioner, der gør det endnu sjovere at billedbehandle. Vi er især vilde med et nyt filter til rotationssløring, så man kan sætte fart i hjul, også selv om de står skråt i forhold til kameraet. Der er også nye muligheder for at styre skarphed og sløring, så man kan fremhæve forskellige dele af motivet. Det er rigtig nyttigt, hvis man hurtigt vil skabe fokus på hovedmotivet i fx et portræt.
Brugerfladen er ved det gamle. Kommer du fra Elements, vil du kunne trække på dine erfaringer derfra og komme hurtigt fra start. Har du allerede Photoshop på computeren, tilbyder CC (2014) at overføre alle dine personlige forindstillinger af fx penselstørrelser automatisk. Desværre følger plug-ins ikke automatisk med over.

Smarte masker

En nyttig funktion er desuden, at man nu også har mulighed for at male masker i raw-konverteringen, sådan at man kan lægge et forløbsfilter ned over himlen og alligevel holde eksempelvis bygninger eller trætoppe fri.
Photoshop opdaterer sig ikke automatisk. Du skal manuelt ind og tjekke og opdatere.
Adobe opgiver to gigabytes ram som minimumskrav, men selv med fire gigabytes er det problematisk overhovedet at afvikle programmet. Den danske version er desuden blevet bearbejdet af folk uden stor fotoviden. Således kaldes fortegning fx forvrængning. Det virker ikke så professionelt, som programmet ellers er, for Photoshop CC er helt uden sammenligning kongen blandt billedbehandlingsprogrammer og et helt uundværligt værktøj for alle, der for alvor interesserer sig for gode billeder.

Konklusion

Nu som før er Photoshop det definitive program til kreativ billedbehandling, og prisen er der på den baggrund ikke noget at sige til. Også fordi man får Lightroom med. Desværre stiller Photoshop CC langt større krav til hukommelse, end Adobe oplyser, hvis man vil sikre sig et uproblematisk arbejdsforløb. Vi vil anbefale otte gigabytes som minimum.

Specifikationer

Mærke
Adobe