Adobe Photoshop Elements 14

Den nye version af Elements lover at fjerne både rystelser og dis i dine fotos. Det lyder rigtig lovende, men hold lige hestene, før du opgraderer.

#Programmer #Adobe
8.7

Adobe Photoshop Elements 14 byder blandt andet på nyheden Shake Reduction til at rette op på rystede fotos. Det lyder godt, men vi har prøvet med en række fotos uden at få et godt resultat med nogen af dem. Umiddelbart kan billederne se lidt skarpere ud, men man kan tydeligt se, at der bliver skruet kraftigt op for kontrasten i overgangene, som kommer til at se kunstige ud, og der er stadig masser af spor af sløringen. Shake Reduction kommer vi ikke til at bruge igen.
Det gør vi dog med en anden ny funktion, nemlig Haze Removal, der fjerner dis ved at øge kontrasten. Resultaterne bliver rigtig gode og naturlige, og med funktionen kan man finjustere effekten. Man kan også bruge Auto Haze Removal, hvor man med ét klik fjerner disen.
Værktøjet Refine Selection Brush, der bruges til at forfine en markering med, har fået nye muligheder, der skulle gøre det lettere at fritlægge fx løse hår. Har man markeret et pelsdyr med Quick Selec­tion Tool, kan man justere markeringen med værktøjet, så strittende hår med mere kommer med i markeringen. Resultatet bliver ikke helt perfekt, men er udmærket. Vi vil dog hellere bruge nogle af de funktioner, man har med funktionen Refine Edge, og som også findes i Elements 13, til denne slags fritlægninger.
Der er også lidt andre småforbedringer i fx organiseringsdelen.
Har du ikke Elements eller Photoshop, bør du uden tvivl købe programmet, der har masser af muligheder. Har du i forvejen Elements 13, skal du virkelig have mange disede fotos, før vi vil anbefale dig at bruge de 637,50 kroner på en opgradering.

Dog skal man huske, at programmets udmærkede raw-konverter, som i øvrigt ikke byder på nye funktioner i version 14, kun bliver opdateret i den nye version, så skifter du til et nyere kamera, og vil du arbejde med raw-filer fra det, er det kun version 14, som understøtter filerne. Det kan dog omgås ved at hente nyeste udgave af den gratis DNG Raw Converter fra Adobe, hvor man kan konvertere raw-filerne til DNG, som kan åbnes i tidligere versioner af Elements.
Guided-modulet har fået nyt udseende med flere funktioner end tidligere. Fx er Photomerge-funktionerne, der bruges til at lave blandt andet panoramaer og gruppebilleder med, flyttet fra Expert-modulet til Guided-modulet. Blandt de nye funktioner er Speed Effect, hvor man kan lave fartstriber efter en parkeret bil ved at markere bilen, tilføje effekten, og fjerne den, hvor den forstyrrer. Det er nemt og giver en sjov effekt, men det er ikke særlig præcist.
Ansigtsgenkendelsen i organiseringsdelen er blevet en hel del bedre og kræver ikke så meget indgriben fra brugeren som tidligere, da den i langt højere grad kan finde billeder af samme person og sørger for at gruppere dem, så man ikke manuelt skal vælge dem. Den er vi glade for. Det tager dog enormt lang tid at gennemgå billedsamlingen for personer, men det foregår i baggrunden.
Nu vises billeder med gps-oplysninger som små miniaturer på verdenskortet under fanebladet Places i organiseringsdelen. Tidligere kunne man kun se, hvor mange billeder, der var taget hvert sted. Alt i alt er det et par gode forbedringer i organiseringsdelen, men vi bliver ikke blæst bagover.

Konklusion

Organiserings- og redigeringsprogram med masser af muligheder for både seriøs billedbehandling og for manipulationer. Haze Removal er et hit.
Lidt for simpelt til de mest entusiastiske billedbehandlere, og det er forholdsvis småt med brugbare nyheder i forhold til forgængeren.

Specifikationer

Mærke
Adobe