Adobe Photoshop Lightroom 5

Det er befriende, at man i den nye version af Lightroom kan klare flere typer billedbehandling uden at skulle åbne fx Elements. Trods de fortræffelige nyheder er der alligevel noget, der skuffer.

#Programmer #Adobe
9.0

Adobe har under udviklingen af Lightroom 5 fokuseret på at tilføje nye funktioner, så man i højere grad kan lave alle sine billedjusteringer direkte i programmet i stedet for at skulle arbejde videre i fx Elements. Der er nu den stærke funktion Upright til automatisk at rette skæve horisonter og perspektiver samt styrtende linjer. Det fungerer glimrende på alt fra landskaber til bygninger og retter på op tingene på et splitsekund. Det kan en sjælden gang være nødvendigt at efterjustere manuelt, men generelt sparer nyheden dig for en masse tid. En anden kærkommen forbedring er de nye kloningsværktøjer, hvor man nu kan male frit hen over noget uønsket for at fjerne det. Det virker præcis lige så godt som værktøjerne Healing Brush Tool og Clone Stamp Tool i Elements – dog med den store fordel, at man efterfølgende kan bestemme præcis, hvor der skal klones detaljer ind fra. Det fungerer hurtigt og effektivt.
Vi sætter også pris på det nye justeringsværktøj Radial Filter, hvor man nemt kan oprette et ovalt område til at styre sin lokale billedbehandling. Du har her de samme muligheder til at justere lys, farve og kontrast som med penslen Adjustment Brush.

Ønskeliste ikke opfyldt
Det er både godt og skidt, for desværre er der ikke kommet nye justeringer til i version 5, og det stod højt på vores ønskeliste. Der er stadig begrænsede muligheder for at ændre i farverne i en del områder af motivet, hvilket Capture One 7 Pro kan. Og hvor de to forrige versioner af Lightroom bød på markante løft af billedkvaliteten til hele billedsamlingen, savner vi en vitaminindsprøjtning denne gang. Det ændrer dog ikke ved, at Lightroom 5 stadig står stærkt. Et stort plus er den unikke Smart Previews, der gør det muligt at billedbehandle på farten, selv om man ikke har adgang til de originale filer. Det fungerer godt, og generelt er den nye version hurtigere til at håndtere de tunge raw-filer.

Konklusion

Førhen var opgraderingen til nyeste version af Lightroom et absolut must. Sådan er det ikke helt denne gang. De nye funktioner gør livet meget lettere, men vi savner nogle ekstraordinære funktioner til den krævende fotoentusiast. Der er dog stadig tale om et suverænt program til at arbejde med sin samling af raw-skud, og så er prisen meget stærk.

Specifikationer

Mærke
Adobe