anm_xposurex21

Alien Skin Exposure X2

Det nye billedbehandlingsprogram fra Alien Skin har både organisering og raw-konvertering, men det er noget helt andet, som begejstrer.

af Gearguiden #Programmer #Alien skin
8.3

Flagskibet blandt Alien Skins programmer er det nye Exposure X2, som er et organiserings- og billedbehandlingsprogram med indbygget raw-konverter. Organiseringsdelen er dog begrænset. Man kan fx ikke tilføje søgeord eller geografisk placering. Alt foregår i samme vindue, så man skal ikke skifte mellem moduler, men derudover minder programmet meget om Lightroom i sin opbygning – i en grad, så det ligner en kopi.

Justeringerne er inddelt i paneler som Basic og Detail. De er udmærkede, men vi foretrækker Lightrooms justeringer, der er nemmere at dosere og har flere funktioner. Man kan fx ikke i samme grad rette optikfejl, og det er irriterende, at hvidbalancen justeres som plus-/minusværdier og ikke i kelvin.

Programmets helt store styrke er derimod de mange forindstillinger, som man kan føje til billederne med ét klik. De er inddelt i 25 kategorier, og der er mere end 500 af slagsen. Man kan blandt andet vælge analoge filmtyper til både farver og sort-hvid samt tilføje effekter med dæmpede farver, skrammer og meget andet. Med en skyde­knap kan man efterfølgende bestemme, hvor hårdt effekten skal tage fat. Det er nemt, og der er mange flotte forindstillinger at vælge imellem. Alle effekter vises som miniaturer, og en lækker detalje er, at effekten vises på det store billede, så snart man holder musemarkøren ind over en miniature, mens den først tilføjes, når man klikker på miniaturen.

Ud over at være et selvstændigt program fungerer Exposure X2 også som plug-in til Lightroom og Photoshop. Fra Lightroom kan man sende et billede direkte til Exposure, og når man har givet det en effekt og klikker på Save, sendes den redigerede udgave til Lightrooms bibliotek. I Photoshop fungerer Exposure X2 som andre plug-ins, der åbnes fra menuen Filter. Nu kan man give billedet en effekt og klikke Apply, hvorefter effekten tilføjes på et selvstændigt lag i Photoshop.

Blandt billedbehandlingsfunktionerne er der kommet et velfungerende Spot Heal-værktøj til, så man kan fjerne pletter og lignende med et flot resultat. Programmet arbejder non-destruktivt, så justeringerne gemmes ikke på selve billedet. I stedet skal man, som i Lightroom, eksportere billederne, så der gemmes behandlede kopier. Export-funktionen er i den nye udgave forbedret, og det er nemt at eksportere en række billeder på en gang. En fin detalje er, at man ikke skal importere billederne. Man vælger blot den rigtige mappe i stifinderen i venstre side, så vises alle fotos i mappen.

Til almindelig billedbehandling, raw-konvertering og organisering foretrækker vi Lightroom, men de mange effekter er lækre og velfungerende.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Indeholder mange og gode effekter, der fx simulerer gamle analoge film, som kan tilføjes med et enkelt klik.
Billedr edigeringen og organiseringen er ikke helt på niveau med de bedste konkurrenter, som fx Photoshop Lightoom.

Specifikationer

Mærke
Alien skin