Corel AfterShot Pro 3

Selv om Adobe Lightroom er blevet klassens foretrukne program, rører Corel på sig med en interessant ny version af AfterShot med raw-konverter.

af Gearguiden #Programmer #Corel
8.3

Corel AfterShot Pro 3 minder meget om Lightroom. Midt på skærmen kan du vælge mellem at se thumbnails eller få et helt billede at arbejde på, og i højre side af skærmen har du de værktøjer, du bruger til at billedbehandle jpegs og raw. AfterShot Pro 3 fungerer altså som en raw-konverter på linje med Lightroom. Det er i venstre side, at du ser en stor fordel ved AfterShot. I Corel-programmet slipper du nemlig for at skulle importere dine billeder og arbejde med et bibliotek. Du kan simpelthen arbejde med billederne direkte i de mapper, du har valgt at placere dem i på computeren. Det giver større frihed og sikkerhed, og det sparer tid. Aftershot arbejder ikke-destruktivt, og først når du skal bruge et færdigt billede, eksporterer du det både i Lightroom og AfterShot til en fuldt anvendelig jpeg-fil. Om man foretrækker den arbejdsgang frem for Photoshop og Elements, hvor man uden videre gør billedet færdigt og kan bruge det, er en smagssag. Værktøjerne i højre side af skærmen er knapt så omfattende som Lightrooms, men de er sværere at bruge, da selv den mindste bevægelse med en skydeknap skaber store forandringer, så man sidder og spænder. Skarphed håndteres pænt, mens billedstøj ikke reduceres så præcist som Adobe, fordi du fx ikke kan nuancere mellem flader og detaljer. På minussiden tæller også, at autofunktionerne til fx levels eller farve sjældent gør billederne pænere. Bedre blev det ikke af, at vores AfterShot installeret på en pc med Windows 8 gik ned, hvis mappen indeholdt en raw-fil fra et kamera, programmet ikke kendte. AfterShot Pro 3 imponerede os, men vi må konstatere, at Lightroom intet har at frygte – endnu.

For at lokke AfterShot til at åbne raw-filer fra Fujifilm X-Pro2 skulle vi hente og importere en profil fra Corels hjemmeside. Her var det gratis, men det er det ikke altid. Andre opdateringer koster mellem 13 og 100 kroner. Programmets pris på 500 kroner er rimelig, men det trækker ned, at man risikerer at skulle betale ekstra.
I modsætning til Lightroom har AfterShot mulighed for at arbejde med lag. Ikke med direkte sammenkopieringer som Photoshop, men med justeringslag. Det var en funktion, vi så frem til, men i praksis viste det sig, at funktionen ikke kan mere end Lightrooms Adjustment Brush. Ud over at fungere som billedbehandlingsprogram kan Corel AftersShot Pro 3 også benyttes som arkiveringsprogram med tags, keywords, farvekodning med mere.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Det er både praktisk og hurtigt, at du kan arbejde i den mappestruktur, du selv har defineret. Billedbehandlingen påvirker ikke originalen.
Skydeknapperne kræver præcist musearbejde, og autofunktionerne gør ingen gavn. Programmet gik ned ved ukendt raw-format.

Specifikationer

Mærke
Corel