Topaz-Studio-Interface

Topaz Studio

Nem, god og gratis billedbehandling

#Programmer #Topaz
8.5

Topaz har tidligere begejstret os med glimrende plug-ins til Photoshop. Med Topaz Studio skruer de igen op for ambitionerne og samtidig ned for prisen. Topaz Studio er nemlig et gratis billedbehandlingsprogram, som virker til både Windows og Mac. Det kan køre som selvstændig applikation på computeren eller installeres som plug-in til Photoshop eller Lightroom. Topaz Studio tilbyder basal billedredigering og raw-konvertering, og programmet kan langt hen ad vejen det samme som Lightroom. Brugerfladen er dog ikke helt så strømlinet og grafisk indbydende.

Til gengæld er det nemt at komme i gang, da man justerer basale ting som farver, skarphed og kontrast med et enkelt museklik modsat i Lightroom, hvor man skal arbejde med skydeknapper og i forskellige faner. De fleste gange rammer Topaz Studio et flot resultat med et enkelt klik, men af og til savner vi dog Lightrooms mere fintfølende justeringer, fx når det gælder farvejusteringer. Vil man have fingre i de mere professionelle funktioner som støjreduktion og efterjustering af dybdeskarpheden, skal man enten købe disse filtre enkeltvis eller som en samlet pakke til en pris på 845 kroner.

Arbejdstempoet er generelt fornuftigt, men ikke helt så hurtigt som Lightroom. Herligt er det dog, at programmet genkender raw-filer fra selv de allernyeste kameraer. Glade er vi også for funktionen automatisk objektiv-korrektion, hvor fortegning forsvinder med det samme. Derudover er det nemt at arbejde med flere billeder ad gangen via funktionen batch, så man lynhurtigt kan optimere en serie billeder taget på samme sted under de samme lysforhold. Topaz Studio kan samtidig fungere som selvstændig brugerflade til Topaz’ andre programmer som fx Topaz DeNoise og Topaz Impression.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Effektiv raw-konvertering og fornuftigt billedbehandlingsprogram ganske gratis.
Brugerfladen vinder ingen designpriser, og man skal hoste op med penge for fx støjreduktion.

Specifikationer

Mærke
Topaz